01/05/13

Το δικαίωμα στην τεμπελιά


VITELLONI AL BAR


Μία αλλόκοτη τρέλα διακατέχει τις εργατικές τάξεις των εθνών στα οποία βασιλεύει ο καπιταλισμός. Η τρέλα αυτή συμβαδίζει με ατομικά και κοινωνικά δεινά, που δύο αιώνες τώρα, ταλαιπωρούν την δύστυχη ανθρωπότητα. Η τρέλα αυτή είναι ο έρωτας για τη δουλειά, το θανατηφόρο πάθος για τη δουλειά, που φτάνει μέχρι την εξάντληση των ζωτικών δυνάμεων του ατόμου και των απογόνων του. Αντί να καταπολεμήσουν αυτήν τη διανοητική διαστροφή, παπάδες, οικονομολόγοι και ηθικολόγοι έχουν καθαγιάσει τη δουλειά. 

Στη δική μας κοινωνία, ποιοι αγαπούν τη δουλειά ως αυτοσκοπό? Οι μικρογεωργοί και οι μικροαστοί, οι μεν σκυμμένοι στα χωραφάκια τους και οι δε φυλακισμένοι στα μαγαζάκια τους, ζουν σαν τους τυφλοπόντικες μέσα στην τρύπα τους και ποτέ δεν βγαίνουν να δουν πώς τεμπελιάζει η φυση.

Δουλεύετε, προλετάριοι, δουλεύετε, για να αυξήσετε τον κοινωνικό πλούτο και την ατομική σας δυστυχία, δουλεύετε, δουλεύετε ώστε, όσο φτωχότεροι γίνεστε, τόσο περισσότερους λόγους θα έχετε για να δουλεύετε και να δυστυχείτε. Αυτός είναι ο αδυσώπητος νόμος της καπιταλιστικής παραγωγής.

Για να συνειδητοποιήσει όμως τη δύναμή του το προλεταριάτο πρέπει ν' απαλλαγεί απ' τις προκα­ταλήψεις της χριστιανικής, οικονομικής και φιλελεύθε­ρης ηθικής. Πρέπει να γυρίσει πίσω στα φυσικά του έν­στικτα και να διακηρύξει τα Δικαιώματα της Τεμπελιάς, που είναι χίλιες φορές πιο ευγενικά και πιο ιερά από τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που τα μαγείρεψαν οι μεταφυσικοί δικηγόροι της αστι­κής επανάστασης. Πρέπει να πείσει τον εαυτό του να δου­λεύει μόνο τρεις ώρες τη μέρα, και την υπόλοιπη μέρα και νύχτα να ραχατεύει και να γλεντοκοπάει.
________________

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πώλ Λαφάργκ «Το δικαίωμα στην τεμπελιά» που γράφτηκε το 1883Γαμπρός του Μαρξ ( ειχε παντρευτεί την κόρη του Λάουρα)με κουμπάρο τον Έγκελς (που κι αυτοί δεν δούλεψαν ποτέ τους) με τις ανατρεπτικές ιδέες του δημιούργησε μιά μικρή αμηχανία (και στους ίδιους) τους υπέρμαχους της «σοσιαλιστικής εργασίας» εκείνης της εποχής που είχαν το σύνθημα «δουλεια για ολους». Αλλα ειναι επίκαιρο και σήμερα (οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται) για όποιον υποστηρίζει ακόμα το «εργασία και χαρά» που οπως αποδεικνύεται δεν φέρνει παρα-μονο δυστυχία.

Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες περιφρονούσαν την δουλειά: μόνο στους δούλους επιτρεπόταν να δουλεύουν, οι ελεύθεροι πολίτες γνώριζαν μόνο τις σωματικές ασκήσεις και τα πνευματικά παιχνίδια.

Ενας άλλος διάσημος "τεμπέλης" ήταν ο Ιησους ο Ναζωραίος που κήρυττε:
Μην μεριμνάτε για την ζωή σας τι θα φάτε και θα πιείτε, ούτε πως θα ντύσετε το σώμα σας. Κοιτάξτε τα πουλιά του ουρανού, δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε αποθηκεύουν τροφή. Κοιτάξτε τα κρίνα του αγρού πως μεγαλώνουν δεν κοπιάζουν και δεν γνέθουν (χωρίς να κάνουν τίποτα) δεν είναι πιο όμορφα

«Ας είμαστε τεμπέληδες σε όλα, εκτος από τον έρωτα, το πιοτό και την τεμπελιά!»
Γιατι η «δουλειά είναι το αίτιο κάθε λογικής διανοητικού εκφυλισμού και κάθε λογής οργανικής παραμόρφωσης». Επειτα η διαφορά μεταξύ "δουλείας" και "δουλειάς" ειναι μόνο ένας τόνος.




Video
Film di F. Fellini - I VITELLONI (1953) αργόσχολοι / χαραμοφάηδες
Μια σκηνή απο το φιλμ οπου ο Alberto Sordi στο αυτοκίνητο με άλλους δυο, ενώ επιστρέφουν από μεσημεριανό γεύμα στην ύπαιθρο. Στο θέαμα κάποιων κουρασμένων εργατών που δουλεύουν, χειρονομεί κοροιδευτικά απέναντι τους, ανασηκώνοντας το μπράτσο και τους χλευάζει λέγοντας: «Εργαζόμενοι ... prrrrrr …. εργαζόμενοι του κασμά». Αλλά μετά από λίγα μέτρα, το αυτοκίνητο σταματά λόγω βλάβης και κυνηγημένος, αρχίζει να τρέχει φωνάζοντας ότι αστειεύτηκε.

9 commenti:

  1. Εγώ είμαι τεμπέλα και το χαίρομαι!
    Τώρα το τελευταίο ήταν νομίζω το καλύτερο
    ΄΄Ας ειμαστε τεμπέληδες σε όλα εκτός απο τον έρωτα,το ποτό και την τεμπελιά΄΄

    Καλό Πάσχα!

    RispondiElimina
  2. Τεμπέλα οσο αφορα την "δουλειά" φαντάζομαι
    Όχι τις δημιουργικές ασχολίες
    Τον καφε ποιος τον φτιάχνει το πρωι?

    Καλο Πάσχα

    RispondiElimina
  3. και για φαντάσου! τούτο το δικαίωμα το μετατρέψανε σε μέγα αμάρτημα και ελάττωμα!

    καλό Πάσχα Velvet

    RispondiElimina
  4. Σημερα δυστυχώς η εργασία εγινε αναγκαιότητα
    Καταντήσαμε να εκλιπαρούμε για μερικα ψίχουλα μισθωτής σκλαβιάς
    Καποτε οι εργαζόμενοι εχαναν την ζωη τους
    κατω απο τις αθλιες συνθήκες στους χώρους εργασίας
    Σήμερα επειδη δεν βρίσκουν εργασία

    Καλο Πασχα Λυχνε

    RispondiElimina
  5. Η αλήθεια είναι πως με την τεμπελιά … δεν ζεις!
    Ακόμα και οι πρωτόγονοι έπρεπε να παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να βρουν τροφή και να σκεπαστούν με δέρματα για το κρύο… οπότε μόνο τεμπέληδες δεν τους έλεγες!
    Ούτε φταίει η δουλειά… κατά την ταπεινή μου γνώμη η συσσώρευση αγαθών φταίει για όλα… η απληστία που διακρίνει το ανθρώπινο γένος στο να αποθηκεύει, να αρπάζει όσο περισσότερα ακόμα και εκείνα που ξέρει πως δεν θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ποτέ, πως δεν θα μπορεί να ξοδέψει ποτέ.
    Μήπως χρειάζεται μέτρο παντού και σε όλα γύρω μας?

    Καλό Πάσχα σου εύχομαι Velvet
    Με υγεία και καλή Ανάσταση!

    RispondiElimina
  6. Δεν ξέρω τι ήρθε και πως γιατί μπλόκαρε το σύστημα Velvet...
    το έστειλα δυο φορές, ελπίζω να ήρθε κάποιο από τα δυο ολόκληρο :))

    RispondiElimina
  7. Αυτό που υποστηρίζει βεβαια ο Λαφαργκ, είναι το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει λιγότερο και να εχει περισσότερο ελεύθερο χρονο για τον εαυτό του και για την οικογένεια του. Τρεις / τέσσερις ωρες την ημερα φτάνουν για να διαθέσει ένα μερος από τον πολύτιμο χρονο της ζωης του, στην παραγωγή.
    Μην συγχέουμε την δημιουργική εργασία (η όταν μπορουμε να επιλέγουμε) με την αναγκαστική δουλειά που κανει τον ανθρωπο να λειτουργεί σαν μια καλοστημένη μηχανη. Στις αρχες του προηγούμενου αιωνα ο εργάτης δουλευε σχεδον 16 ωρες χωρις δικαιώματα και απάνθρωπες συνθήκες εργασιας. Για να μην αναφερθώ πιο παλια που ηταν αποκλειστικά σκλάβος στο αφεντικό του.
    Σημερα δουλεύουμε οκτάωρο έπειτα από εργατικές διεκδικήσεις με αιματηρούς αγωνες και χιλιάδες νεκρούς. Βεβαια φτασαμε και στο σημερινό παράδοξο λογω «τεχνητής» ανεργίας και χρεωκοπίας του καπιταλιστικού συστήματος, να εκλιπαρούμε για μια τετράωρη εργασία και να αναγκαζόμαστε να ζουμε με ψίχουλα για να μπορουμε να πληρώνουμε και τα χρεη εκείνων που δεν δούλεψαν αλλα αντίθετα έκλεβαν και συνεχίζουν να κλέβουν τον μόχθο μας όλα αυτά τα χρόνια
    Δεν είναι παραλογο και τρελό.

    Καλο Πασχα Λεβινα....



    RispondiElimina
  8. Φίλε μου, η τεμπελιά είναι αρετή!
    Κι ως τέτοια είναι για τους λίγους και εκλεκτούς.
    Γιατί μόνο αυτοί είναι σε θέση να αξιοποιήσουν
    τον χρόνο της ζωής τους που θα απελευθερωθεί.
    Για τους πολλούς ισχύει όντως ... αργία μήτηρ πάσης
    κακίας.

    RispondiElimina

  9. Ακόμη κι ο Θεος
    επειτα από εξη μερες κοπιαστικής εργασίας
    την εβδόμη μέρα ξεκουράστηκε ..... για την επόμενη αιωνιότητα

    ........


    RispondiElimina