06/12/13

Nelson Mandela - Long walk to Freedom





«Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ακόμη ελεύθεροι, έχουμε επιτύχει μόνο την "ελευθερία" να είμαστε ελεύθεροι και το δικαίωμα να μην δεχόμαστε αλλη καταπίεση. Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα το τελικό βήμα του ταξιδιού μας, αλλά το πρώτο από μια μακρά και δύσκολη διαδρομή.
Για να απελευθερωθούμε δεν αρκεί να σπάσουμε τις αλυσίδες, αλλά να ζήσουμε με έναν τρόπο που σέβεται και ενισχύει την ελευθερία των άλλων. Η πραγματική δοκιμασία για την πίστη μας στην ελευθερία είναι ακόμα στην αρχή. Εχω διασχίσει αυτό το μακρύ δρόμο προς την ελευθερία. Προσπάθησα να μην παραπαίω, αλλά έχω κάνει στραβοπατήματα. Ανακάλυψα όμως ότι μετά την αναρρίχηση σε ένα λόφο, καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν κι άλλοι ακόμα για να σκαρφαλώσεις. 
Πήρα μια στιγμή ανάπαυλας, να ρίξω μια ματιά ολόγυρα σε ότι με περιβάλλει και να κοιτάξω πίσω στην πορεία που έκανα. Αλλά μπορώ να ξεκουραστώ μόνο για μια στιγμή, γιατι μαζί με την ελευθερία έρχονται ευθύνες και δεν θελω να καθυστερήσω γιατί αυτή η μεγάλη πορεία μου δεν έχει ακομα τελειώσει.»
(Από την αυτοβιογραφία του Nelson Mandela «Long walk to Freedom»)

«Στη διάρκεια της ζωής μου έχω αφιερώσει τον εαυτό μου σε αυτόν τον αγώνα του Αφρικανικού λαού. Εχω αγωνιστεί εναντίον της κυριαρχίας των λευκών και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Πιστεύω στο ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλα τα άτομα θα ζουν μαζί αρμονικά και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ενα ιδανικό για το οποίο ελπίζω να ζήσω και εύχομαι να πετύχω. Αλλά, αν χρειαστεί είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω».

«Κανείς δεν γεννιέται μισώντας κάποιον εξαιτίας του χρώματος του δέρματος, από το background ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν, και αφου μαθαίνουν να μισούν μπορούν επίσης να μάθουν πώς να αγαπάνε, γιατί η αγάπη είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο φυσικό από το αντίθετό του».

Αντίο Madiba!

__________________________

Νέλσον Μαντέλα - Nelson Rolihlahla Mandela (1918-2013 )
Ηταν ενας νοτιοαφρικάνος πολιτικός και πρώτος πρόεδρος που εκλέχτηκε μετά το τέλος του απαρτχάιντ στη χώρα του. Ελαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993, μαζί με τον προκάτοχό του, Willem Frederik ντε Κλερκ.
Ηταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος ηγέτης του αντι-απαρτχάιντ κινήματος που συνέβαλε αποφασιστικά στην πτώση του καθεστώτος. Είκοσι επτά χρόνια στη φυλακή ούτε οι μπάρες δεν σταμάτησαν την δράση του μέχρι την κατάργηση του απαρτχάιντ στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Εξελέγη πρόεδρος το 1994, στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι το 1999. Το κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, παρέμεινε συνεχώς από τότε στην κυβέρνηση της χώρας.
Μαντέλα είναι το όνομα που πήρε από τον παππού του. Το όνομα "Rolihlahla" (σημαίνει «αυτός που δημιουργεί προβλήματα») του δόθηκε κατά τη γέννηση. Το "Nelson", το πήρε όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο. Το ψευδώνυμο Madiba είναι το όνομά που ειχε στο εσωτερικό της εθνοτικης ομάδας Xhosa
(Πληροφορίες, απο την ιταλικη βικιπαιδεια) 

4 commenti:

  1. Διάβασα πολλά για τον Μαντέλα τις τελευταίες μέρες....
    όχι πως μου ήταν άγνωστα τα βιογραφικά του στοιχεία,
    αλλά τώρα φωτίστηκαν κι αρκετες άγνωστες πτυχές
    της ζωής του αν και νομίζω πως δόθηκε περισσότερο
    έμφαση στην μετά την φυλακή πορεία του.
    Αν τον θαύμασα για κάτι πέρα από το αγωνιστικό του πνεύμα,
    ήταν η σοφία που απέκτησε όσο ήταν έγκλειστος σε
    εκείνο το κελί που θα είχε κάνει οποιονδήποτε να
    χάσει το μυαλό του.... Αυτό και μόνο δείχνει
    την δύναμη που είχε μέσα του αυτός ο άνθρωπος.
    Την δύναμη της Αφρικής που εμείς οι δυτικοί αδυνατούμε
    να καταλάβουμε .

    Καλό σου βράδυ Velvet
    μακάρι να υπήρχαν κι άλλες πολλές
    τόσο μεγάλες προσωπικότητες στον
    κόσμο μας.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Υπαρχουν κάποιοι ανθρωποι
      που γεννήθηκαν για ολόκληρη την ανθρωπότητα
      και οχι για τον εαυτό τους
      Ενας απο αυτους ηταν ο Νελσον Μαντέλα

      Κι οπως πολυ εύστοχα εγραψες
      "Η δύναμη της Αφρικης που εμεις οι δυτικοι
      αδυνατούμε να καταλάβουμε"

      Elimina
  2. (✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫
    Oτι και να γραψουμε θα ειναι λίγο για τη δύναμη που ειχε!!!!!!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ευχαριστω για τις ευχες φιλε μου
      Καλες γιορτες να ειναι

      Elimina