24/01/14

Το τελευταίο ταξίδι στο Φαρμακονήσι


ναυαγισμένο σκάφος


20-01-2014
Το πρωινό της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, ένα αλιευτικό πλοιάριο όπου επέβαιναν 28 άτομα πρόσφυγες (θύματα των πολέμων στις χώρες τους) 25 Αφγανοί και 3 Σύριοι (μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα) εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησιου κοντά στη Λέρο.
Κατά την επιχείρηση διάσωσης από σκάφος του Λιμενικού σώματος το πλοιάριο βυθίστηκε. Από τους επιβαίνοντες 16 περισυλλέγησαν ζωντανοί, ενώ 12 άτομα ακόμη αγνοούνται (εννιά παιδια και τρεις γυναίκες)

Εις μνήμην!

_____________

Τώρα πια τα γαλάζια νερά της Μεσογείου έχουν βαφτεί κατάμαυρα κι αυτή η θάλασσα που κάποτε ένωνε τους λαούς έχει γίνει το νεκροταφείο τους
Σ’ αυτή τη θάλασσα που εμείς οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι θα κολυμπουμε ανέμελα κάθε καλοκαίρι, παρέα με τα ναυαγισμένα πτώματα και τις αγωνιώδεις κραυγές των πνιγμένων.
Οσα τείχη κι αν υψωθούν, οσα συρματοπλέγματα κι αν φτιαχτούν, με σκοπο να αποτρέψουν την είσοδο στο οχυρωμένο "ιδιωτικό ευρωπαϊκό παραδεισο" αυτο είναι καταδικασμένο να πέσει.  
Γιατι δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα των φτωχών και των πεινασμένων λαων της γης, οσο θα εξακολουθεί να υπάρχει πόλεμος και μιζερια. Οι άνθρωποι παντα θα προσπαθούν να ξεφύγουν και να επιβιώσουν μακριά απο την πείνα και την φρίκη του πολέμου που ταλανίζει τις ζωές και τις πατρίδες τους.
(V)

(Από  το 1988 μέχρι σήμερα στα νερά της Μεσογείου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19.144 άνθρωποι. Εδώ και ενάμισι χρόνο 130 μετανάστες έχασαν την ζωη τους στο Αιγαίο)


ΥΓ
Ζητω συγγνώμη που έκλεισα προσωρινά τα σχολια, αλλα σε μια τέτοια τραγωδία δεν υπάρχει λόγος σχολιασμού μα σιωπηλής αυτοκριτικής.

2 commenti:

  1. 15-11-2013
    Ας μην ξεχνούμε ένα άλλο θανατηφόρο ναυάγιο που συνέβη στα ανοιχτά της Πάλαιρου απέναντι απο την Λευκάδα. Όταν 12 μετανάστες πρόσφυγες από την Συρία (μεταξύ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά) που επέβαιναν σε μια μικρή βάρκα με προορισμό Ιταλία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την μανία του εμφύλιου πολέμου στη χώρα τους, βρήκαν τον θάνατο στην θάλασσα του Ιονίου πελάγους

    RispondiElimina
  2. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Κι ηρθαν εδώ και δουλεψαν σαν τα σκυλια
    τις δουλειες που δεν καναμε εμεις
    στα χωραφια, στα γιαπια, στα σπιτια μας
    κι ο κάθε μικρος ιδιοκτησιάκος
    ενοιωσε για λιγο "αφεντικο" κι αγάς

    Και τωρα που τέλειωσε το ονειρο
    κλαιει κι "αγανακτει" για τα ευρω που του κοψανε
    από το δημοσιουπαλληλίκι του βολεμενου
    γιατι αρχιζει να πεινά κι αυτος και τα παιδια του
    που κοιμοντουσαν αγκαζε με τα πτυχια
    γιατι το θεωρούσαν υποτιμητικο
    να δουλευουν στις ελιες και στα χωραφια
    Κατά τα αλλα τον ενοχλουσαν
    ολοι αυτοι οι καθολα αξιοι φτωχοδιάβολοι
    που δούλευαν και μαθαιναν τα γραμματα
    καλυτερα από αυτον
    αλλα ηταν αναξιοι να κρατησουν την σημαία του

    Καλη η δουλιτσα στο δημοσιο δε λεω…
    για οσο μας δανειζαν οι "χαζοευρωπαιοι"
    με πακετα και επιδοτησεις
    αλλα τωρα που τα δανεικά τελειωσαν
    ας λουστει την ιλουστρασιόν ευημερια
    που ονειρεύτηκε μ΄ανοιχτα ματια
    στη χωρα του πρασινου παπαγαλου
    των λαμογιων και της αρπαχτης

    RispondiElimina