12/05/14

Πράσινη επανάσταση στην Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας
Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός  τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι». Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι, ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.
Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.
Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικές ευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.
Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;
Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.
 «Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη, μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης».
Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κι αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές, επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.  Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.
Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίου RMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.
Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος. Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό αυτό γεγονός».
Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.
Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης: «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».

Κίνηση Πολιτών 
ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας 
στη θάλασσα της Μεσογείου – Μελβούρνη

ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ BLOGGER


Περισσότερες πληροφορίες εδω: Η ευθύνη του Οιδίποδα/levina-blogspot.com

____________________

(Μετά την πρώτη μπίζνα των πωλησεων σήμερα έχουμε μία άλλη μπίζνα, την εξουδετέρωση τους).7 commenti:

 1. Πόλεμος είναι V!
  Υπό κατοχή είμαστε, αφού δεν αντιδρούμε, αλλιώς παντελώς πουλημένοι και σάπιοι!!!
  Όσα μέτρα και να λάβουν, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία!!
  Τα ρίχνουν σε κλειστή θάλασσα και αυτό τα λέει όλα...
  Μπράβο για την συμμετοχή των μπλογκερ στην προώθηση του θέματος, για το οποίο η ενημέρωση δεν είναι η κατάλληλη και σε μεγάλη έκταση!!!
  Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι τον περιμένει, πόσο επικίνδυνο είναι και πόσα ακόμα παιχνίδια παίζονται σε βάρος του.

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Οσο ο πολεμος συμβαινει στην άλλη ακρη του κοσμου δεν μας πολυενδιαφερει. Οταν συμβει διπλα στην πορτα μας ε τοτε αρχίζουμε να ανησυχουμε καπως. Καλιο αργα παρα ποτε

   Η πρωτη αντιδραση μας βεβαια θα επρεπε γινεται πριν την χρηση (και παραγωγη των) των χημικων οπλων και όχι να φτανουμε να συζητάμε την «ασφαλη» καταστροφή τους.

   Elimina
 2. Velvet, υποθηκεύουμε το μέλλον του πλανήτη μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον εγωισμό και την αδιαφορία.
  Πιο συγκεκριμένα βάζουμε υποθήκη κάθε είδος της φύσης, γιατί ο πλανήτης μας μπορεί και χωρίς εμάς. Αυτό δεν θέλουμε να το βλέπουμε!
  Είμαστε παρανοϊκοί! Τελεία και παύλα!

  RispondiElimina
 3. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΔΡΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

  Η θερμική επεξεργασία και όχι η υδρόλυση είναι η καταλληλότερη μέθοδος για την καταστροφή των χημικών της Συρίας επέμεινε ,μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στο Νίκο Ψιλάκη, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος ,ειδικός σε θέματα επεξεργασίας και διάθεσης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

  Ο κ Γιδαράκος θεωρεί πως για πολιτικούς λόγους οι χώρες που διαθέτουν μονάδες θερμικής επεξεργασίας δεν δέχτηκαν να καταστρέψουν τα χημικά που προέρχονται από τη Συρία κι έτσι φτάσαμε στο να προκρίνουμε την μέθοδο της υδρόλυσης και μάλιστα εν πλω.

  Η θερμική επεξεργασία, εξήγησε ο καθηγητής, δεν παρέχει υπολείμματα όπως η υδρόλυση και γι αυτό το λόγο με το που αποφασίστηκε να καταστραφούν τα χημικά από τη Συρία αναζητήθηκαν εν λειτουργία μονάδες καύσης στην Αλβανία, στη Γερμανία και αλλού, οι οποίες όμως δεν αποδέχτηκαν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία.

  Στην πόλη Μούστα της Δυτικής Γερμανίας υπάρχει εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας που θα μπορούσε κάλλιστα να δεχθεί τα χημικά ενώ και στην Αλβανία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία λειτουργούν τέτοιες μονάδες.

  Ο κ Γιδαράκος θεωρεί πως δεν υφίσταται θέμα άρνησης αποδοχής της καταστροφής των χημικών σε ένα από αυτά τα εργοστάσια για επιστημονικούς λόγους, συνεπώς την άρνηση όσων προτάθηκαν πρέπει να την θεωρήσουμε πολιτική. Εξάλλου η τεχνογνωσία της καύσης , είπε ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί σε πλοίο όπως συνέβη με την υδρόλυση.

  Ο κ Γιδαράκος ευχήθηκε να πάνε όλα καλά με την υδρόλυση των χημικών εν πλω όμως δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όλη αυτή η διαδικασία θέτει τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ειδωθούν με σοβαρότητα. Με τα ερωτηματικά βεβαίως να παραμένουν, ανάμεσα τους και το γιατί επελέγη το συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου κι όχι μια πιο ανοικτή θάλασσα .
  Πηγη:ekriti.gr

  RispondiElimina
 4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία με άλλες 187 χώρες συμφώνησαν να καταστρέψουν τα χημικά οπλοστάσια, το 1993 μετά την υπογραφή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC). Καμιά χώρα, όμως, δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες και το χρονοδιάγραμμα εξουδετερωσης, κυρίως λόγω τεχνικών πολιτικών και περιβαλλοντικών προβληματων.

  Η πλήρης εξαλειψη των χημικών όπλων στη Ρωσία θα ολοκληρωθεί το 2027, ενώ στις ΗΠΑ θα λήξει το 2023. Η Συρία είναι μία από τις επτά χώρες που δεν έχει υπογράψει τη CWC και συνέχισε να παράγει τα χημικά αερια, sarin, tabun, VX και το αέριο μουστάρδας.

  Η Συρία ειχε προμηθευτει τα χημικά οπλα από αρκετες χωρες, ιδίως από τη Ρωσία, τη Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα. Το καθεστώς του Άσαντ ηταν πλέον σε θέση να προχωρήσει και στη παραγωγή χημικών όπλων, εφοσον θα μπορουσε να εισαγει τις χημικες ουσιες που χρειάζονται.
  Τελικά παραδέχθηκε ότι διέθετε αποθέματα του αερίου νεύρων (σαρίν VX) και irpite (αέριο μουστάρδας), που πιθανότατα τα ειχε μετατρέψει σε όπλα όπως: βόμβες, χειροβομβίδες, βλήματα, (συμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου)

  Οι αντάρτες της Συρίας παραδέχθηκαν στο δημοσιογράφο Dale Gavlak, (Associated Press), ότι η τραγωδια που συνεβει την 21 Αυγουστου 2013, στο προαστιο Ghouta, (Δαμασκο) οπου εχασαν την ζωη τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδια και για το οποίο οι δυτικές δυνάμεις ειχαν κατηγορήσει τον Άσαντ, προκληθηκε από του ιδιους. Τα χημικα τα ειχαν προμηθευτει από τη Σαουδική Αραβία.

  RispondiElimina
 5. ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

  Σύμφωνα με Ιταλους επιστήμονες και θαλάσσιους ερευνητές, υπάρχουν περίπου 90 χιλιάδες τόνοι συμβατικά εκρηκτικά κατάλοιπα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στα ανοικτά των ακτών της Μπάρι (Ιταλια). Τα περισσότεροι είναι πυρομαχικά, αλλά υπάρχει επίσης ένα μικρό ποσοστό χημικών υπολειμμάτων που αποτελούν ακριβώς και το «αέριο μουστάρδας» που μιλαμε σήμερα.

  Μια βαριά κληρονομιά για την Ιταλία, τα υπολείμματα του πολέμου των επιθέσεων του 1943, όταν ο γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τα συμμαχικά πλοία στο λιμάνι του Μπάρι. Ένα από τα χτυπημένα αμερικανικά πλοία μετέφεραν το «αέριο μουστάρδας» που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που η Γερμανία θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα κατά της Ιταλίας. Φυσικά ήταν μυστικό, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία είχαν υπογράψει ένα πρωτόκολλο στη δεκαετία του '20 στη Γενεύη, που απαγόρευε τη χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο. Το σούπερ-θανατηφόρο αέριο προκάλεσε πολλά θύματα, ειδικά μεταξύ εκείνων που εργάζονταν στο λιμάνι για να επισκευάσουν την καταστροφή. Τα πολεμοφόδια απορρίφτηκαν στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών αποθέματα που Benito Mussolini που είχε συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος του.

  Φυσικά, το εγχείρημα να αφαιρεθούν τα όπλα αυτά από το βυθό της θάλασσας, λέει ο Nikola Ungaro βιολόγος στο ARPA είναι η καλύτερη λύση, διότι θα αποφεύγετο το πρόβλημα στη θάλασσα. Αλλά το πρόβλημα, στη συνέχεια θα μεταφερόταν στο έδαφος, ή σε εκείνα ττα σημεία όπου θα έπρεπε να εξουδετερωθούν αυτά τα όπλα. Επιπλέον η μετακίνηση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ουσιών αυτών, ίσως πολύ χειρότερο από το να παραμείνουν εκει που βρίσκονται». Φυσικά η αλιεία σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή απαγορεύεται.

  Ο Ing. Massimiliano Piscitelli, επιβεβαιώνει ότι στη θάλασσα της Αδριατικής / Ιονίου υπάρχουν βόμβες διασποράς που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που επεσε όπως φαίνεται, από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μετά τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο .

  Η Ιταλία δεν είναι, ωστόσο, η μόνη χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες των τοξικών υπολειμμάτων του πολέμου. Από τη Βαλτική έως τη Βόρεια Θάλασσα, εκατομμύρια μη εκραγέντων χημικων πυρομαχικών μολύνουν τον ευρωπαϊκό θαλάσσιο βυθό. 500 περίπου μέτρα από τις ακτές του Βελγίου, υπάρχουν περίπου 35 χιλιάδες τόνοι χημικών καταλοίπων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αλιεία και η κολύμβηση απαγορεύεται

  Ο Jan Mees, Διευθυντής Θαλάσσιας της Φλάνδρας, στο Βέλγιο, επισημαίνει ότι και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν χημικα οπλα όπως το γνωστο «αέριο μουστάρδας». Έχουμε τόνους πυρομαχικών. Είναι κυρίως γερμανικά απομεινάρια πολέμου, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Fiandrema, αλλά όχι μόνο. Ένα μεγάλο μέρος των χημικών υλικών βρέθηκε γύρω στους τομείς της Φλάνδρας. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη.
  Πηγη: it.euronews.com


  ΥΓ.
  Οχι μονο στην Ελλάδα αλλα και η Ιταλική κυβέρνηση δεν εχει ενημερώσει τον κόσμο για την μεταφορά των χημικών δηλητηρίων της Συριας στο λιμανι της Gioia Tauro (Καλαβρια). Ο κόσμος και εκει ζητά κάποιος να του εξηγήσει εάν η προτεινόμενη διαδικασία, της υδρόλυσης είναι η ενδεδειγμένη. Σε πιο ακριβώς σημείο θα απορριφτούν τα υπολείμματα των χημικών. Βέβαια οπου κι αν αυτό λαβει χώρα εντος η εκτός της Μεσογείου σε οποια θάλασσα κι αν συμβεί ο κίνδυνος και το αποτέλεσμα θα είναι το ιδιο.
  Η μόλυνση και καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
  Η αλιεία και η κολύμβηση θα απαγορεύεται

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Με λίγα λόγια απαγορεύεται η ζωή...
   Να μπούμε σε γυάλα, για να είμαστε απόλυτα ελεγχόμενοι.
   Έτσι θα καταλήξουμε; Ακολουθώντας τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας;

   Πόσα άλλα δεν γνωρίζουμε, τα οποία ίσως δεν μάθουμε ποτέ...

   Elimina