12/02/15

Η Ευρώπη των λαών


BERLINO-GERMANIA


Χαίρομαι πραγματικά βλέποντας τη μαζική συμμετοχή των λαών σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό το κλίμα αλληλεγγύης για ένα μικρό λαό που ζει δύσκολα. Γεγονός που αποδεικνύει οτι οι λαοί δεν αδιαφορούν οπως αντίθετα ορισμένοι θέλουν να πιστεύουμε, μα οταν χρειαστεί αλληλο-υποστηρίζονται μεταξύ τους.

Θλίβομαι αφάνταστα όταν ακούω αντιευρωπαϊκά και αντιγερμανικά συνθήματα, χλεύη και αποδοκιμασίες ενάντια σε άλλους λαούς και τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Οταν αφελέστατα συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε συνωμοσίες, δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και επαναλαμβάνουμε ως συνήθως το ίδιο παραμύθι. Οτι για τα δικά μας προβλήματα φταίνε οι ξένοι που μας επιβουλεύονται, ολοι μας χρωστούν ενώ εμείς ήμασταν πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

Η Ευρώπη είναι η μεγάλη πατρίδα μας και πρέπει να παραμείνουμε στην αγκαλιά της. Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, των επαναστάσεων, της δημοκρατίας του πλουραλισμού και της ελευθερίας. Όσο κι αν επιθυμούν μερικοί να μας αποκόψουν δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε οτι οι εχθροί μας δεν κατοικούν έξω στην Ευρώπη αλλά μέσα στην ίδια μας την πατρίδα. 

Αρκετοί από μας βρεθήκαμε στο εξωτερικό (από επιλογή η όχι) κι αυτή η Ευρώπη μας αγκάλιασε μας βοήθησε μας αποδέχτηκε και συνεχίζει να μας βοηθά. Κι εγώ θέλω μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, θέλω μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και όχι ένα αποκομμένο τριτοκοσμικό κράτος στη άκρη του πουθενά. Η ελπίδα μας είναι η Ευρώπη και δεν υπάρχει άλλος ασφαλής δρόμος να ακολουθήσουμε από εκείνος της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής.

Η Ευρώπη απέδειξε σήμερα ότι είναι αυτή που ήταν πάντα. Η Ευρώπη των λαών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.  Κι εσύ ελληνικέ λαέ μην τους απογοητεύσεις, απόδειξε οτι αξίζεις την βοήθεια που ζητάς.

ΥΓ.
Το κείμενο γράφτηκε ως συνέχεια ενός σχολίου που άφησα στην levina-imagination
_______________

11 commenti:

  1. Θα αρχίσω από τα άσχημα ( για να καταλήξουμε στα όμορφα….)
    Η Ευρώπη που οι κυβερνήσεις της φρόντισαν να εκμεταλλευτούν κάθε αδύναμο σημείο μιας Ελλάδας υπόδουλης στον Οθωμανικό ζυγό.
    Η Ευρώπη που έδωσε δάνεια σε μια χώρα κατεστραμμένη και παράλληλα απομυζούσε κάθε οικονομικό πόρο της μοιράζοντας χάντρες γυάλινες σε έναν λαό που τα χτυπήματα ερχόταν απανωτά. Μακεδονική επανάσταση και πάλι νέος Μακεδονικός αγώνας μετά την συνθήκη του Βερολίνου, Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασία, Ελληνοιταλικός πόλεμος, Κατοχή, εμφύλιος, Κορέα ( δεν μας έφτανε η πίκρα μας , πήγαμε να δώσουμε κι εκεί το παρόν), δικτακτρορία… Κυβερνήσεις να ανεβοκατεβαίνουν, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και η Ευρώπη εκεί… Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία να μας βλέπουν σαν προτεκτοράτο τους και να μας συμπεριφέρονται σαν τα δουλικά για τις βρομοδουλειές.
    Εμείς φταίμε θα μου πεις.
    Ναι, αλλά μη ξεχνάμε πως για έναν λαό πάμφτωχο, αγράμματο, πεινασμένο για κάτι καλύτερο ακόμα και οι γυάλινες χάντρες που μας έδιναν ήταν ‘’σπουδαίο’’.
    Τώρα καλούμαστε να ξεχάσουμε όλα αυτά, να ξεχάσουμε την συμπεριφορά που έδειξαν οι πολιτισμένες γειτόνισσες Χώρες και να υψωθούμε ισότιμα ανάμεσά τους.
    Είμαστε ισότιμοι.
    Τα όμορφα τώρα είναι πως κι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε και να κάνουμε άλματα εμπρός.
    Εκείνες όμως δεν πρέπει να θυμηθούν πως έχουν βάλει το απαλό χεράκι τους στην πορεία της Ελλάδας και επιτέλους πέρα από μικροκομματικά δικά τους οφέλη να κατανοήσουν το δικό μας ‘’Φτάνει Πια’’ ;
    Μονομερή βήματα οπισθοχώρησης δεν μπορούν να γίνουν πια καλέ μου κι αν γίνουν θα είναι καταστροφικά είτε για την μια , είτε για την άλλη πλευρά.
    Η Ευρώπη μας χρειάζεται κι εμείς χρειαζόμαστε την Ευρώπη.
    Ούτε μπορεί να φέρουμε την Ελλάδα στο περιθώριο (κάτι σαν την Αλβανία επί Εμβέρ Χότζα)
    Παρασύρθηκα κι έγραψα πολλά. Συγνώμη γι αυτό αλλά προτιμώ να μη τα σβήσω μια και έτσι τα σκέφτηκα.
    Εύχομαι αυτό που εύχεσαι κι εσύ και ο περισσότερος κόσμος… ότι οι Έλληνες δεν θα απογοητεύσουν την Ευρώπη αλλά κι ότι η Ευρώπη δεν θα απογοητεύσει τους Έλληνες.

    Καλή σου μέρα καλέ μου Velvet....

    RispondiElimina
  2. Εχασα το σχολιακι μου
    και δεν ειμαι σιγουρη αν ηρθε μισο.
    Ξαναγραφω λοιπον....
    πως...
    το καλαθι μου μικρο
    μα η ελπιδα μου αισθανεται
    καπως καλυτερα.
    Ωστοσο προσπαθω να διωχνω μια
    κατσικωμενη εννοια μεσα μου που λεει:
    "φοβου τους δαναους και δωρα φεροντες"

    Για να δουμε ,βρε βελουδο μας....

    RispondiElimina
  3. Είναι υποχρέωσή μας να προασπαθήσουμε για την ενότητα των λαών!
    Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουμε ίδιες βασικές ανάγκες και συναισθήματα κι αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε! Μέσα από τόσα που έχει να μας διδάξει η Παγκόσμια Ιστορία γίνεται σαφές πως τώρα πια η ανθρωπότητα δεν επιτρέπεται να δέχεται την επανάληψη των ίδιων λαθών. Ο απλός κόσμος επιβάλλεται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προωθήσει την αλληλεγγύη και την κοινή πλεύση προς την ειρηνική συμβίωση και καλύτερη διαβίωση, στηριζόμενος σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν!
    Με συγκίνησε η στήριξη των ευρωπαίων την Τετάρτη και δίνει περισσότερο θάρρος και σε μας. Είναι κι ένα δικό μου όραμα η αρμονική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, αρκεί ο τελευταίος να υπάρχει πάντα και από τις δύο πλευρές!
    Μου άρεσε πολύ το κείμενό σου.

    RispondiElimina
  4. Θα μείνω περισσότερο στα άσημα συνθήματα γιατί εγώ έτσι αισθάνομαι V!
    Νομίζω ότι είναι φασιστικό εκ μέρους μας να επαναστατούμε αρνητικά απέναντι στην Ευρώπη.
    Μόνο η συνεργασία αλλά και η διεκδίκηση του δίκιου μας μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα!
    Την καλημέρα μου!
    Καλό ΣΚ :)))

    RispondiElimina
  5. Ευχαριστω για τα πολυ ενδιαφεροντα σχολια και τη συμμετοχη σας. Ζητω συγνώμη μα λογο ελειψης χρονου δεν μπορω να απαντησω στο καθενα σας, οπως θαθελα.
    Οι λαοι της ευρωπης εδωσαν την δικη τους απάντηση. Ελπιζω να εισακουστουν και απο τις κυβερνήσεις τους για μια ευρωπαικη ενωση ισοτιμων κρατων

    RispondiElimina
  6. Ποσο υποκριτες αποδεικνύονται τελικα οι "απογονοι" του Περικλη. Κατηγορουν τους Γερμανους ως ναζιστες ενώ εχουν στειλει οι ιδιοι στην βουλη ένα ναζιστικο-φασιστικο μορφωμα,

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Όντως ! Πόσο οξύμωρο είναι να κατηγορούμε μια Γερμανία που συμπεριφέρεται με τον παλιό καλό Ναζιστικό της εαυτό και να βάζουμε το εκκολαπτόμενο φίδι στον κόρφο μας!
      Θα συνεχίσω όμως αγαπημένε μου φίλε να κατηγορώ κάθε ναζιστικό μόρφωμα από όπου κι αν προέρχεται γιατί η ιστορία μας δίδαξε ότι μόνο καταστροφή φέρνουν κάθε είδους ιδεολογίες των άκρων και ειδικά η συγκεκριμένη έχει να επιδείξει και μεγάλο έργο , άκρως καταστροφικό.
      Επάνω στα πολιτικά παιχνίδια (ή να πω τραπεζιτικά παιχνίδια ; ) μόνο το μίσος καλλιεργείται ανάμεσα στους λαούς.
      Αν το πρόσεξες τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα είναι στην γωνία λες και ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα ευημερούσε, θα έτρεχε ένας πακτωλός χρημάτων στους λαούς αν εξέλειπαν τα Ελληνικά δάνεια !!

      ΥΓ. Δεν με νοιάζουν όλοι αυτοί οι ξενόφερτοι με τις ιδέες τους τελικά, με ανατριχιάζουν οι ‘’Έλληνες’’ με τις εμμονές τους στο Ευρωπαϊκό όνειρο που έχει ήδη καταρρεύσει και είναι ικανοί ως άλλοι Εφιάλτες να παραδώσουν γη και ύδωρ για να συνεχιστεί ….

      Elimina
    2. Γενικα συμφωνω μαζι σου Λεβινα, οπως και με τα σχολια που προηγηθηκαν και δεν απαντησα.

      Εκει που εστιαζω και επικρινω είναι η δικη μας συμπεριφορα και ανευθυνότητα σαν χωρα. Ολες οι ευρωπαικες χωρες περασαν μεσα από την φρικη δυο παγκοσμιων πολεμων αλλα και εσωτερικων εμφυλιων. Στο τελος καταφεραν να ορθοποδήσουν πολιτικα και οικονομικα και να σταθουν στα ποδια τους. Η μοναδικη χωρα που επειτα από μεγαλες θυσιες παραπαίει και σερνεται ακομα επικίνδυνα στη κοψη του ξυραφιου είναι η Ελλαδα. Η ιδια η ευρωπη μας βοηθησε τα προηγούμενα χρονια με πακετα ντελορ και επιδοτησεις. Δημιουργήθηκε η ευρωπαικη ενωση για μια καινουργια αρχη και εμεις αποφασισαμε (σωστα) να ενταχθουμε στους κολπους της. Και ερχομαστε στο σημερα επειτα από μεγαλη προσπαθεια να καταλήγουμε παλι στο μηδεν, συνεχίζοντας να αποποιούμαστε τις ευθυνες μας. Γιατι καποιος προφανως φταιει ετσι δεν είναι και δεν είναι παντοτε οι αλλοι. Και ασφαλως ειμαστε εμεις (πολιτες και κυβερνητες).

      ΥΓ.
      Αν καταρευσει το ευρωπαικο όνειρο τοτε θα είναι χειροτερα για ολους μας.

      Elimina
    3. Επίσης να προσθέσω την αβελτηρία των απογόνων του Περικλέους να έχουν στη βουλή τους απογόνους του Στάλιν.

      Elimina
    4. Εννοεις τους παλιους εκ του περισσου η τους νεους εκ της κουμουνδουρου?

      Elimina
  7. Ὁ Ῥωμηός

    Στὸν καφενὲ ἀπ᾿ ἔξω σὰν μπέης ξαπλωμένος,
    τοῦ ἥλιου τὶς ἀκτῖνες ἀχόρταγα ρουφῶ,
    καὶ στῶν ἐφημερίδων τὰ νέα βυθισμένος,
    κανέναν δὲν κοιτάζω, κανέναν δὲν ψηφῶ.

    Σὲ μία καρέκλα τὅνα ποδάρι μου τεντώνω,
    τὸ ἄλλο σὲ μίαν ἄλλη, κι ὀλίγο παρεκεῖ
    ἀφήνω τὸ καπέλο, καὶ ἀρχινῶ μὲ τόνο
    τοὺς ὑπουργοὺς νὰ βρίζω καὶ τὴν πολιτική.

    Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί οὐρανὸς ! τί φύσις !
    ἀχνίζει ἐμπροστά μου ὁ καϊμακλῆς καφές
    κι ἐγὼ κατεμπνευσμένος γιὰ ὅλα φέρνω κρίσεις,
    καὶ μόνος μου τὶς βρίσκω μεγάλες καὶ σοφές.

    Βρίζω Ἐγγλέζους, Ρώσους, καὶ ὅποιους ἄλλους θέλω,
    καὶ στρίβω τὸ μουστάκι μ᾿ ἀγέρωχο πολύ,
    καὶ μέσα στὸ θυμό μου κατὰ διαόλου στέλλω
    τὸν ἴδιον ἑαυτό μου, καὶ γίνομαι σκυλί.

    Φέρνω τὸν νοῦν στὸν Διάκο καὶ εἰς τὸν Καραΐσκο,
    κατενθουσιασμένος τὰ γένια μου μαδῶ,
    τὸν Ἕλληνα εἰς ὅλα ἀνώτερο τὸν βρίσκω,
    κι ἀπάνω στὴν καρέκλα χαρούμενος πηδῶ.

    Τὴν φίλη μας Εὐρώπη μὲ πέντε φασκελώνω,
    ἀπάνω στὸ τραπέζι τὸν γρόθο μου κτυπῶ…
    Ἐχύθη ὁ καφές μου, τὰ ροῦχα μου λερώνω,
    κι ὅσες βλαστήμιες ξέρω ἀρχίζω νὰ τὶς πῶ.

    Στὸν καφετζῆ ξεσπάω… φωτιὰ κι ἐκεῖνος παίρνει.
    Ἀμέσως ἄνω κάτω τοῦ κάνω τὸν μπουφέ,
    τὸν βρίζω καὶ μὲ βρίζει, τὸν δέρνω καὶ μὲ δέρνει,
    καὶ τέλος… δὲν πληρώνω δεκάρα τὸν καφέ.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ (1853-1919)

    ΥΓ.
    Δυστυχως παντα επικαιρο



    RispondiElimina