16/02/17

No Gucci in Parthenon



Ναι μας ενοχλεί η βεβήλωση του χώρου από την Gucci τρομάρα μας. Και δεν μας ενοχλεί που αυτά τα αρχαία ο ίδιος ο λαός τα βεβηλώνει κάθε μέρα με την αδιαφορία του. Οι περισσότεροι που ζουν και κινούνται στην Αθήνα αμφιβάλλω αν γνωρίζουν την ύπαρξη του Παρθενώνα και την ιστορία του. Και χωρίς ν' αναφερθώ στην πλειοψηφία των νεοελλήνων που δεν τον έχει επισκεφτεί ποτέ στη ζωή τους.

Αρκεί να ανέβεις στο βράχο να κοιτάξεις ολόγυρα και να δεις την περίφημη αισθητική του νεοέλληνα με τι ιδιαίτερο σεβασμό τον έχει περικυκλώσει και τον τιμάει. Παρατηρείς τον τρόπο που ζει και αναπνέει ανάμεσα από κακάσχημα και βρώμικα τσιμεντένια κτήρια, απαίσιους ακάλυπτους και ταράτσες γεμάτες κεραίες. Ενας λαός που δεν σέβεται τους νόμους, τον διπλανό του, την φύση που τον περιβάλλει, που χτίζει αυθαίρετα οπου θέλει, πετά τα σκουπίδια οπου τον βολεύει, και το σπουδαιότερο δεν ξέρει να μιλά την γλώσσα του, ειναι υποκριτικό να καμώνεται οτι σέβεται τ΄αρχαία μνημεία και τιμάει την πολιτιστική κληρονομιά του.

Δεν επιτρέπουμε στον οίκο Gucci να κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη γιατί απαξιώνεται το μνημείο, άλλα ανεχόμαστε τις καταλήψεις για πολιτικούς σκοπούς απο τον καθένα που μπουκάρει και απλώνει το πανό του όπου και όποτε γουστάρει. Με αυτή τη λογική δεν θα'πρεπε να επιτρέπουμε μπουζούκια στο Ηρώδειο και παραστάσεις στην Επίδαυρο. Δηλαδή εκει δεν προσβάλεται ο χαρακτήρας των μνημείων η μήπως δεν τα εκμεταλλευόμαστε εμπορικά. Πάντως μεγαλύτερη προσβολή από την αδιαφορία που δείχνει ο σημερινός νεοέλληνας στους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας του δεν δείχνει κανένας αλλος λαός.

Προσωπικά είμαι υπερ των ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ελεύθερα σε όλους (χωρις εισητήριο) και δεν ειμαι αρνητικός υπέρ της παραχώρησης των αρχαίων μνημείων σε εκδηλώσεις, ακόμα και της Ακρόπολης υπο προϋποθέσεις. Αρκεί το μνημείο να μην βλάπτετε, θέτοντας όρους ασφάλειας και εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια αισθητικής. Δεν θεωρώ ότι καμιά επίδειξη μόδας προσβάλει τον χώρο γιατί και η μόδα είναι μια μορφή τέχνης οπως κάθε καλλιτεχνική δημιουργία.
Και οπως έλεγε ο Μπωντλαίρ η μόδα είναι «ένα από τα σημάδια της πρωτόγονης αρχοντιάς της ανθρώπινης ψυχής», «ένα σύμπτωμα της τάσης προς το ιδεώδες»
(V)


Foto:
Τα γυμνά της Nellys φωτογραφημένα στην Ακρόπολη το 1929. Τότε προκάλεσαν σκάνδαλο, σήμερα θαυμάζονται ως έργα τέχνης.


7 commenti:

  1. Έχω τις επιφυλάξεις μου
    αλλά συμφωνώ μαζί σου οτι
    δεν σεβόμαστε τα μνημεία μας
    Τυμβωρύχοι με μακριά χέρια
    δεν υπήρξαμε;;;;

    Καλημέρα Velvet

    RispondiElimina
  2. Περισσοτερο αναφερομαι στην υποκρισια που εκδηλωνουμε σε τετοιες περιστασεις. Δεν είναι τα αρχαια μνημεια η πολιτισμική μας κληρονομια αλλα η πνευματικη που ως Ελληνες θα επρεπε να διαθετουμε.
    Γεια σου Ελεν.

    RispondiElimina
  3. Οταν ο Σλήμαν προσφερε στην Ελλάδα ολα τα ευρήματα μινωικου, μυκηναικου πολιτισμού, τοτε το Ελληνικό κρατος απαντησε:
    "ΠΕΣΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΙΑ (!) ΤΟΥ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ..."

    ΥΓ.
    Παντως οι Σικελοι ειπαν σχετικα με τα gucci:
    "βρε παιδιά, ελατε εδω στη Σικελια...εχουμε κι εμεις, εδω αρχαια ελλ. θεατρα για την επιδειξη"

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Τι να μας πουνε και οι Ιταλοι από πολιτισμο μηπως ξερουν τι τους γινεται, όταν δινουν το Κολοσσαίο στον οικο Tods, την αναστηλωση της Fontana di Trevi στον οικο Fendi, την Piazza di Spagna και τα λουτρα Καρακαλα στον Bulgari για ντεφιλε και φαντασμαγορικα σοου και τοσους αλλους αρχαιολογικούς χωρους για γυρισματα ταινιων και συναυλιες.
      Το ότι γυρω από την Ακροπολη εχει χτιστει η πιο ασχημη πολη του κοσμου δεν μας ενοχλει βεβαια αλλα εχουμε και αισθητικές αποψεις για τους αλλους. Είναι ιεροσυλια να κανουν πασαρελα τα μοντελα της Γκουτσι αλλα όχι τα αηδιαστικα κοματικα συμβολα που κατά καιρους αναρτα ο καθενας.
      Εμεις δεν ξεπουλαμε την αρχαια πολιτιστικη κληρονομια μας στους ξενους βαρβαρους γιατι είναι ιερη. Εμεις οι θεματοφυλακες της κληρονομιας των προγονων μας, τους τιμουμε με τα βανδαλισμενα αγαλματα, τα τριτοκοσμικα πανεπιστήμια και τα καταχωνιασμενα χιλιάδες αρχαιολογικα ευρηματα στα υπογεια του αρχαιολογικού μουσειου που τα κραταμε θαμμενα γιατι δεν εχουμε χωρους να τα εκθεσουμε. Αντιθετα ζηταμε να μας επιστραφουν τα ελγινεια. Ποσο γελαω με ολα αυτα.
      Την καλησπερα μου.

      Elimina
  4. Τον Μυταρα λεει τον διεγραψαν από την ακαδημια αθηνων γιατι τυφλωθηκε. Και ο γλυπτης Κουνελλης ειχε αποριφθει από την σχολη καλων τεχνων αλλα αυτος τους εγραψε και επελεξε να ζησει στην Ιταλια οπου και μεγαλούργησε. Κατά τ΄αλλα προαγουμε πολιτισμο.


    RispondiElimina
  5. Χαιρομαι που συμφωνουμε
    Νασαι καλα

    RispondiElimina