29/11/17

Ελληνικό έγκλημα στη Βενετία



Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 κατατίθεται από την κυβέρνηση στη Βουλή προς τελική συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο που έχει ως σκοπό του την άλωση από το κράτος, και άρα ουσιαστικά τη διάλυση, του «Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών» της Βενετίας, δηλαδή του μοναδικού εκτός Ελλάδος καθαρά ελληνικού ερευνητικού κέντρου, το οποίο εκπόνησε υπό τον εν ισχύ ως σήμερα νόμο, παρά τις μύριες δυσκολίες, την αποστολή του με το καλύτερο τρόπο. Βέβαια, αν ο νέος νόμος ψηφιστεί, θα αποτελεί τη διάπραξη ενός από χρόνια προαναγγελθέντος εγκλήματος, που απλώς ελπίζαμε, όσοι γνωρίζουμε τα πράγματα αλλά και είμαστε εκ φύσεως αισιόδοξοι, ότι τελικά δεν θα συντελεσθεί.

Το νομοσχέδιο για το Ινστιτούτο Βενετίας που παρουσίασαν πρόσφατα τα δυο αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών και Παιδείας, με απόλυτο πρωταγωνιστή το πρώτο, βρωμάει από όπου και να το πιάσεις. Από την αρχή, δηλαδή την εκτροπή του Ινστιτούτου από τον κύριο σκοπό του, στην κατάργηση του σωτήριου ως τώρα ρόλου της Ακαδημίας Αθηνών στην επιλογή των διευθυντών και την εποπτεία της καλής του λειτουργίας, ως την ανάθεση πλέον της επιλογής του διευθυντή σε κυβερνητικά όργανα, το νομοσχέδιο έχει σκοπό την πλήρη άλωση του Ινστιτούτου και τη μετατροπή του, από κρυφό καμάρι του πνευματικού Ελληνισμού, σε κομματοκρατούμενο κέντρο εξυπηρέτησης συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πρόθεση των ιδρυτών και των δωρητών του, ούτε βέβαια το σπουδαίο ως τώρα έργο του.  (Απόστολος Δοξιάδης)

________________
Η καταστροφικη μανια των κυβερνoντων αφου ισοπεδωσε καθε αξιοκρατικο και πολιτισμικο στοιχειο που υπαρχει στο εσωτερικο της χωρας τωρα βαζει χερι και στα κρυμμενα διαμαντια που ευρισκονται στο εξωτερικο. 
Ο Αγιος Μάρκος και ο Αγιος Γεωργιος ας βαλει το χερι του, να μην ψηφιστει αυτο το νομοσχεδιο.

_____________________
Τελικα το προσχεδιασμενο εγκλημα εκτελεσθει με "δημοκρατικες" διαδικασιες. Με την πλειοψηφικη ψηφο των δυο κυβερνoντων κομματων που το υπερψηφισαν. Το μοναδικο κεντρο επιστημονικης ερευνας που ευρισκεται στο εξωτερικο θα καταληξει οργανο ελεγχου και αυλη επιδειξης μιας κρατικοδιαιτης ασχημιας των καθε λογης κομματικων διορισμενων. Η αθλιοτητα σε ολο της το μεγαλειο.

10 commenti:

  1. Κάποτε σε πιο δύσβατους καιρους οι Διανοούμενοι από αντιδρούσαν εγκαίρως και αποτελεσματικά.
    Βγαινανε στην πρώτη γραμμή χαραζοντας πορεία αντίστασης με κάθε τρόπο.

    Τώρα όλο μοιάζουν τετελεσμένα πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης και δυστυχώς εμπράκτως, συγχρονισμένα και έγκαιρα δεν αντιδρά κανείς.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Στη περιπτωση αυτή ένα μεγαλο μερος από την επιστημονικη και ακαδημαικη κοινοτητα (Ακαδημια, Πανεπιστημιο, Αρχαιολογική) από Έλληνες και ξενους επιστήμονες πραγματι αντέδρασε. Μιλησαν και στη βουλη προτειναν, εξηγησαν, αναφερθηκαν στην αξια και τον ερευνητικο ρολο του Ινστιτούτου μα δεν εισακουστηκαν.
      Δυστυχως υπαρχει μια οριακη κυβερνητικη πλειοψηφια που για ιδεοληπτικους λογους δεν λαμβανει υποψη της καμμια αντίθετη προταση. Πιστεύω ότι ζουμε μια μορφη ενος απολυταρχικου καθεστωτος.
      Βεβαια η Ελληνικη Αδελφοτητα της Βενετιας που της ανηκει και εχει παραχωρησει το Ινστιτουτο στο Ελληνικο κρατος δεν εχει πει την τελευταια λεξη και είναι και η μοναδικη μας ελπιδα.

      Elimina
  2. ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ (26.06.2106)Κουζέλη Λαμπρινή

    1)Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η ιδέα σύστασης του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται σε μια μορφωτική συμφωνία που υπεγράφη το 1949 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Ιδρύεται το 1951 με σκοπό την προώθηση της έρευνας των βενετοκρατούμενων ελληνικών περιοχών και την αξιολόγηση των κρατικών αρχείων της Βενετίας και είναι το μόνο ελληνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας εκτός συνόρων. Τελεί υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας και υπό την επιστημονική εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών και παρέχει υποτροφίες σε έλληνες και ξένους επιστήμονες για την εκπόνηση μελετών σχετικών με τον βενετοκρατούμενο ελληνισμό και τον ελληνισμό της Βενετίας ενώ στην κυριότητά του βρίσκεται σημαντική περιουσία, ακίνητη και κινητή (εικόνες, αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας, χειρόγραφα), προερχόμενη από δωρεές της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας.

    Αλλοίωση των σκοπών
    Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, στις 2 Ιουνίου, η Ακαδημία Αθηνών κάνει λόγο για άρθρα «περί πόρων» του Ινστιτούτου στο σχέδιο νόμου τα οποία αντίκεινται στο Σύνταγμα και διαμαρτύρεται για την κατάργηση του εποπτικού ρόλου της εφόσον «το Σχέδιο Νόμου καταργεί τον ρόλο του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας, ως προς την προφανή ιδιότητα και αρμοδιότητα να μετέχει ενεργώς στη διεθνή επιστημονική μας παρουσία, και να επιλέγει, κατόπιν διαγωνισμού, διευθυντή και υποτρόφους, και να προτείνει στο υπουργείο των Εξωτερικών τον κατάλληλο διευθυντή».

    «Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να μετατρέψει το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα στο εξωτερικό και έναν από τους παλαιότερους ελληνικούς ερευνητικούς θεσμούς που είναι αφιερωμένοι στις ιστορικές σπουδές σε κέντρο "πολιτιστικών" και άλλων γενικής φύσεως εκδηλώσεων. Με πρόσχημα τη διοικητική του αναδιοργάνωση οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αλλοιώνουν τους ιδρυτικούς σκοπούς του Ινστιτούτου, καθώς το μετατρέπουν σε οικονομικά και διοικητικά νεοφανή υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ακαδημαϊκή του λειτουργία» αναφέρουν σε σχετικό ψήφισμά τους τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και καταλήγουν ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και το Ελληνικό Ινστιτούτο να παραμείνει ένα ζωντανό ερευνητικό Κέντρο, σε επικοινωνία με την ελληνική και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα».

    Σχετικά ψηφίσματα έχουν εκδώσει η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ενωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», η Associazione Italiana di Studi Bizantini, η Ισπανοελληνική Πολιτιστική Ενωση ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση υπογραφών στο Διαδίκτυο για την επανεξέταση του νομοσχεδίου, με 2.464, μέχρι στιγμής, έλληνες και ξένους επιστήμονες να ζητούν την επανέναρξη της διαβούλευσης.

    Η κόντρα μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Ινστιτούτου δεν είναι πρόσφατη υπόθεση. «Επαναλαμβάνεται μια φρικτή ιστορία που γνωρίσαμε σε παλιότερα χρόνια, όταν είχε γίνει προσπάθεια να αφαιρεθεί η εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών. Πάντοτε ελλόχευε ο κίνδυνος να μετατραπεί το Ινστιτούτο σε ξενώνα φιλοξενίας» σχολίασε στο «Βήμα» ο ακαδημαϊκός Αγγελος Δεληβορριάς.

    RispondiElimina
  3. 2) Η ακίνητη περιουσία
    Είναι ο έλεγχος της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου το διακύβευμα της παλαιάς κόντρας; «Σε περίπτωση που το Ινστιτούτο παύσει να επιτελεί την καταστατική αποστολή του, η περιουσία του περιέρχεται στην Ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιταλικού Δικαίου, και όχι στο ελληνικό κράτος» εξηγεί στο «Βήμα» η πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου. Πάντως η αντιπαλότητα είναι υπαρκτή και παλαιά, με επιχειρήματα που επανέρχονται και κατηγορίες κακοδιαχείρισης «που έστειλαν δύο διευθυντές του Ινστιτούτου στον εισαγγελέα. Και εμένα με κατηγόρησαν για κακοδιαχείριση. Ηρθαν στο Ινστιτούτο κλιμάκια από το υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο, αλλά, όπως έγραφε και το πόρισμά τους, "δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν ατασθαλίες"».

    «Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα διορίζει ο υπουργός Εξωτερικών τον διευθυντή του επιστημονικού ινστιτούτου. Αυτό υποβιβάζει το Ινστιτούτο και το μετατρέπει σε κομματικό όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης» συνεχίζει η ίδια και προσθέτει ότι «πράγματι, ο νόμος του 1955 που διέπει τη λειτουργία του Ινστιτούτου είναι πεπαλαιωμένος. Χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τους υπότροφους ερευνητές, να ορίζει θεσμικά τη σχέση του Ινστιτούτου με το ελληνικό πανεπιστήμιο και να προβλέπει τη φιλοξενία μεταδιδακτορικών, ώριμων ερευνητών οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν ερευνητικά προγράμματα. Είναι αιτήματα που έχουν μεταφερθεί κατά καιρούς στα αρμόδια υπουργεία. Το 2009 έγινε μια προσπάθεια νομοθετικής αναθεώρησης και συστάθηκε σχετική Επιτροπή, στην οποία δεν μετείχαμε».

    «Ζητούμε ενίσχυση»
    Στην επιστολή της Ακαδημίας Αθηνών απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία, Συμεών Λιναρδάκης, δήλωσε ερωτώμενος σχετικά με το θέμα στο «Βήμα»: «Δεν έχω ακούσει κάτι, δεν έχω εμπλοκή στη διαδικασία» και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γεώργιος Πλουμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δήλωσε με τη σειρά του ότι «ως υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη» και πρόσθεσε: «Ολο αυτό, ο καβγάς με την ανταλλαγή εγγράφων, είναι λυπηρό. Μας κατηγορούν, μας υπερασπίζονται. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε έλεγχο. Εκείνο που ζητώ είναι να έχω ενίσχυση της οικονομικής υπηρεσίας του Ινστιτούτου, από έναν σε τρεις υπαλλήλους, διότι έχουμε να διαχειριστούμε περίπλοκα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Ινστιτούτου: ενοίκια, εξώσεις, δικηγόρους. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής».

    Τις δικές της προτάσεις αναδιαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του Ινστιτούτου απέστειλε στα αρμόδια όργανα η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, η οποία καλεί τους φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε συνεργασία και, με ανοιχτή επιστολή, στις 22 Ιουνίου, ζητεί την επανέναρξη της διαβούλευσης.

    «Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος. Το Ινστιτούτο είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για να εξαντληθεί η υπόθεσή του σε διαβούλευση πέντε ημερών» σχολιάζει από τη Βενετία όπου βρίσκεται για έρευνα ο καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Κακλαμάνης: «Εχει προσφέρει καταπληκτικό έργο σε συνάρτηση με την ηλικία του και έχει δεχθεί περισσότερους από 200 υποτρόφους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στα υψηλότερα κλιμάκια της έρευνας. Είναι λάθος του υπουργείου Εξωτερικών να το θεωρεί μορφωτικό ινστιτούτο. Είναι ερευνητικό ινστιτούτο μακράς πνοής».

    RispondiElimina
  4. Όταν έλεγα ότι Τραμπ, Φαράζ, Τσίπρας, είναι το ίδιο πράμα, οθούμενο από μηχανή άγνοιας και αδιαφορίας δεν με πιστεύανε...

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Να προσθεσω:
      ελλειψη παιδειας και αμορφωσιας

      Elimina
  5. Πολλοί σημαντικοί χώροι έχουν αφεθεί στην τύχη τους κι εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (βλ. σχολεία), γιατί μέχρι εκεί φτάνουν... Το ζήτημα είναι να μην παρεμβαίνουν, για να έχουν τον έλεγχο σε περιουσιακά στοιχεία τέτοιων ιδρυμάτων.
    Η εγκατάλειψη του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και οι σημερινοί κυβερνώντες ήρθαν να αποτελειώσουν τη δουλειά (;).
    Τι να πω;
    Αυταρχικό καθεστώς είχαμε και από τα δεξιά,ε, αποκτάμε και από τα αριστερά. Έτσι, δεν μας απέδειξε επανηλειμμένα και η ιστορία;
    Καλό μήνα κι εύχομαι να υπάρξει θετική κατάληξη!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Δεν υπαρχει αριστερα και δεξια
      Οι ιδεολογιες χρησιμευουν για να φανατιζουν και να χωριζουν το ποπολο
      Στη πραξη υπαρχουν μονο εξουσιαστες και εξουσιαζομενοι
      Υπαρχουν Ανθρωποι και ανθρωπακια

      Elimina
  6. Δεν κουράστηκαν να γκρεμίζουν;;;;

    :(

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Δυστυχως Μαργκω
      Στο βωμο των συμφεροντων ορισμενοι προσπαθουν να καταστρεψουν οτι αξιολογο υπαρχει
      Δεν θα τα καταφερουν ομως.

      Elimina