21/09/18

Leonard Cohen – Because Of




Εξ’ αιτίας μερικών τραγουδιών 
οπου μίλησα για το μυστήριο τους
οι γυναίκες υπήρξαν 
εξαιρετικά ευγενείς
με την μεγάλη μου ηλικία
Φτιάχνουν ένα μυστικό μέρος 
στις πολυάσχολες ζωές τους 
και με παίρνουν μαζί τους
Γδύνονται και γυμνές
καθεμιά με διαφορετικούς τρόπους 
μου λένε, 
«Κοίταξε με, Λέοναρντ 
κοίταξε με για μια τελευταία φορά» 
Ύστερα γέρνουν πάνω στο κρεβάτι 
και με σκεπάζουν 
σαν ένα μωρό που τρέμει. 

(Μετάφραση - Velvet)
---------------------------------
Leonard Cohen – Because Of (from: Dear Heather, 2004)
_____________
Ο Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε στο Μόντρεαλ σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου 1934. Το ενδιαφέρον του για την ποίηση και τη μουσική άρχισε από την εφηβική του ηλικία, οπου αγόρασε και την πρώτη του κιθάρα – για να εντυπωσιάσει τα κορίτσια όπως έλεγε-.
Ξεκίνησε ως συγγραφέας συνέχισε ως ποιητής αλλά έγινε περισσότερο γνωστός όταν αποφάσισε να μελοποιήσει και να τραγουδήσει τους στίχους του με την χαρακτηριστική φωνή του.
Ο έρωτας, το θρησκευτικό συναίσθημα και οι ανθρώπινες σχέσεις, κυριαρχούν στα ποιήματα και στα τραγούδια του. Όπως ο ίδιος ειχε ομολογήσει ηταν πάντα ένας ισόβιος καταθλιπτικός, αν και προσπάθησε να γιατρευτεί από την μελαγχολία του, με ψυχοθεραπεία, τη γιόγκα, τη θρησκευτική περισυλλογή, όμως πιο συχνά χρησιμοποίησε το κρασί, τη ποίηση και τις γυναίκες. Οι γυναίκες, μούσες και ερωμένες του έπαιξαν πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή και στο έργο του. Ο ίδιος απέκτησε δυο παιδιά αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ.
Ο κομψός βάρδος της μελαγχολικής γοητείας με την ξεχωριστή βραχνή, βαθιά, βελούδινη φωνή - τη χρυσή φωνή, όπως έλεγε- παρέμεινε μέχρι τέλους της ζωής του πιστός εραστής της ζωής και της τέχνης.

2 commenti: