15/06/20

Alberto Sordi - Un italiano come noi.




O Αλμπέρτο Σόρντι (Alberto Sordi) ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του ιταλικού κινηματογράφου, γεννήθηκε σαν σήμερα στη Ρώμη στις 15 Ιουνίου 1920, στην καρδιά του Trastevere. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 19 ετών ντουμπλάροντας τον Αμερικανό κωμικό Ολιβερ Χάρντι και συνέχισε με δεύτερους ρόλους στις πρώτες του ταινίες.

Το φιλμ που τον ανέδειξε ήταν "I Viteloni" (1953) του φίλου του Φεντερίκου Φελίνι, οπου αναγνωρίστηκε αμέσως από κριτικούς και κοινό. Στη συνέχεια με την ταινία "Ένας Αμερικανός στη Ρώμη" (1954) έγινε περισσότερος γνωστός και μια πλειάδα φιλμ που ακολούθησαν έκαναν τον Αλμπέρτο Σόρντι αγαπητό απο τον κόσμο και ένα μεγάλο αστέρι του Ιταλικού σινεμά. Μια επιτυχημένη καριέρα εξήντα και πλέον χρόνων έχοντας στο ενεργητικό περισσότερες από 200 ταινίες πολλές απο αυτές αθάνατες, με τους μεγαλύτερους Ιταλούς σκηνοθέτες.

Ο Sordi δεν ήταν μόνο κωμικός αλλά ένας τεράστιος ηθοποιός με πολύπλευρο ταλέντο που κατάφερε να το εκφράσει και στο δραματικό κινηματογράφο. Απόδειξη το φιλμ "Un borghese piccolo piccolo", του Monicelli, με το οποίο κέρδισε έναν ακόμη «David di Donatello» για την ερμηνεία του και σε πλήθος άλλα φιλμ.

Η άνοδος του Sordi συνεχίζεται ασταμάτητα και θα φτάσει στο απόγειό της, τη δεκαετία του '60, τη χρυσή εποχή της ιταλικής κωμωδίας. Στις ταινίες του θίγει κοινωνικά προβλήματα και δίνει ζωή σε πραγματικούς χαρακτήρες μέσα από την παρωδία και την σάτιρα σκιαγραφώντας τον "μέσο Ιταλό" μαζί με τα ελαττώματα και τις αρετές του.

Στη μακρά του καριέρα ανάμεσα στις δεκάδες αναγνωρίσεις και βραβεία έλαβε: 9 David di Donatello, 6 Silver Ribbons, Golden Bear και Silver Bear στο Βερολίνο, Golden Globe και το Leone d'oro, (1995) για την καριέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Alberto Sordi (1920-2003), ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, τραγουδιστής. Μεταξύ των σημαντικότερων ηθοποιών του ιταλικού κινηματογράφου με ασύγκριτο ταλέντο και απο τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της commedia italiana του 20ου αιώνα. Ο εθνικός Albertone της Ιταλίας, ενα μεγαλοπρεπές μνημείο του Ιταλικού σινεμά, από τα ιερά "τέρατα" της ιταλικής κωμωδίας, un italiano come noi

Στην ιδιωτική ζωή χαρακτήρας διακριτικός και γενναιόδωρος με πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες που δεν γνωστοποιούσε στον κόσμο. Φανατικός εργένης, δεν παντρεύτηκε και δεν απόχτησε παιδιά. Στο θάνατο του ένα πλήθος από 250.000 κόσμου τον συνόδευσαν για τελευταία φορά. 

Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του.

Ο αγαπημένος μου Ιταλός κωμικός ηθοποιός.
(V)


3 commenti:

  1. η αλήθεια είναι οτι είχε πλάκα στο βίντεο αυτός ο ηθοποιός, αν και δεν ξέρω καθόλου απο ιταλική κουλτούρα ομολογώ οτι γέλασα πολύ με το βίντεο

    RispondiElimina
  2. Είναι ενας μεγαλος ηθοποιος του ιταλικου σινεμα
    Αναμεσα στου δυο τρεις πιο σπουδαιους της ιταλικης κωμωδιας
    Δεν είναι γνωστος στην Ελλαδα όπως θα του αξιζε
    Αλλα στην Ιταλια είναι ο πιο αγαπητος από ολους

    RispondiElimina