22/02/15

Ντίνος Χριστιανόπουλος - "Απόκριση"





Η «Απόκριση» είναι ένα δοκίμιο περί κρίσης που έγραψε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος το 1989. Περιλαμβάνεται στο «ΕΝΑΝΤΙΟΝ» (εκδόσεις Διαγωνίου, 1993).

8 commenti:

  1. Σωστα τα λετε κ. Χριστιανοπουλε.

    Την ευθυνη έχουν οι ανέντιμοι πολιτικοι και οι διεφθαρμένες κυβερνησεις που μας οδηγησαν στη σημερινη τραγικη κατασταση. Μαζι με την αδιαφορια ενός λαου (να μην το ξεχναμε) που ζουσε στον εφησυχασμό, στην αλλοτρίωση και την πλαστική ευημερία στη χωρα του πρασινου παπαγάλου.

    Το σίγουρο είναι ότι όταν ολοι βρωμιζουν και κανενας δεν καθαριζει, επομενο είναι καποτε να παθαινεις ασφυξία από την ιδια σου την βρωμα.
    Αλλα και σημερα μετα από όλα αυτά δεν εβαλε μυαλο, ζει το "μυθο" του. Συνεχίζει να εθελοτυφλει με προγονολατρειες, ιδεολογηματα, συνθηματα, γενικολογίες, ρητορειες, τιτιβισματα και συγκεντρωσεις στις πλατειες με εθνικοπατριωτική εξαρση.

    Δειχνει να μην αποδεχεται την σοβαροτητα της καταστασης, οτι ο καμπινες βουλωσε και πρεπει ο ιδιος να τον ξεβουλωσει αλλα περιμενει από τους αλλους. Αλλα τωρα πια μαλλον είναι δυσκολο να βρεθουν «εθελοντες» να τον βοηθησουν. Για άλλη μια φορα ως συνηθως οι ιδιοι οι φουκαριάρηδες θα υποχρεωθουν να το κανουν.

    RispondiElimina
  2. Ναι, ήρθε η ώρα να τον ξεβρωμίσουμε αυτόν που μας έπνιξε η βρώμα του.
    Είναι ανάγκη να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί, προκειμένου να γίνει καλύτερη δουλειά κι όχι ένας να καθαρίζει, άλλος να μισοκαθαρίζει ή κάποιος τρίτος να εξακολουθεί να λερώνει.Είναι ανάγκη να γίνει ομαδική δουλειά.
    Σε τέτοια επιχείρηση καθαριότητας και νοικοκυροσύνης δεν χωρούν οι αερολογίες αλλά συγκεκριμένοι στόχοι κι ανάλογες κινήσεις και μοιρασμένες αρμοδιότητες, αρκεί να το θέλουν οι πολλοί.

    RispondiElimina
  3. Χρειαζεται αισθημα ευθυνης, ρεαλιστική αντιληψη της πραγματικοτας και προπαντος δουλεια. Και όχι μετατόπιση ευθυνων σε αλλους. Μια γενικοτερη αλλαγη της προσωπικης και κοινωνικης μας συμπεριφορας. Αν θελουμε να ζησουμε καλυτερα σαν χωρα και να σταθουμε ισοτιμα στη ευρωπαϊκή πραγματικοτητα που επιλεξαμε.

    RispondiElimina
  4. "...όταν το φως αργεί να φανεί..."
    Γέμισε ο κόσμος τεχνητά φώτα, και κάθε που πέφτει ο γενικός και κόβεται η παροχή του ρεύματος βυθιζόμαστε, τυφλοπόντικες, σ' ένα σκοτάδι που ακρωτηριάζει τα χέρια, μην και βρουν την έξοδο από αυτήν την αυτοσχέδια φυλακή.
    (οι αλληγορίες ας μεταφραστούν προσαρμοσμένες στον κόσμο του σήμερα)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ακομα και στο σκοταδι αν εχεις τις αισθησεις ζωντανες
      Βρισκεις την εξοδο
      Αλλιως παραμενεις φυλακισμένος
      Χωρις διαφυγη
      Ευχαριστω για το σχολιο και την επισκεψη

      Elimina
  5. Το φως αργεί να φανεί ....
    Σε μια χώρα καλέ μου Velvet που οι μισοί γαλουχήθηκαν να φοβούνται τον κομμουνισμό και οι άλλοι μισοί να σιχαίνονται την δεξιά πτέρυγα ….χρειάζεται να περάσει πολύ νερό στο αυλάκι για να ξεχαστούν τα μίση και τα πάθη….
    Πέρα από την πελατειακή σχέση, με αυτόν τον γνώμονα ψήφιζε ο Ελληνικός λαός εδώ και δεκαετίες .
    Πιστεύω πως οι νεότερες γενιές θα έχουν περισσότερο μυαλό στο κεφαλάκι τους και δεν θα έχουν τέτοιου είδους κολλήματα και οι εκλογές θα σηματοδοτούν το ποιος είναι καλύτερος να κυβερνήσει αυτόν το τόπο κι όχι αν το κόκκινο, το μπλε, το μπορντωκανελοζαχαρί είναι το καλύτερο χρώμα.

    Την Καλημέρα μου και προσθέτω ότι ο Χριστιανόπουλος είχε πει πολλά σωστά ... γι αυτό και το κύκλωμα των ξεπουλημένων δεν τον χωρούσε :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ειμαστε ισως η μοναδικη ευρωπαϊκή χωρα που με τα γεγονοτα του εμφυλιου ακομα δεν εχουμε συμφιλιωθει. Τα κόμματα εχουν μαθει πώς να εναλλάσσονται στη εξουσία τοσα χρονια. Ας είναι καλα η αγοραπωλησια ψηφων, τα ρουσφέτια και οι ψευτικες υποσχεσεις. Εμεις απλα παιζουμε το παιχνιδι τους
      Ας ελπισουμε ότι καποτε δεν θα μας χωριζουν τα χρωματα αλλα θα μας ενωνουν. Ο Χριστιανοπουλος είναι ενας αντι-εξουσιαστης ποιητης, και γι αυτό τον παω.
      Καλο βραδυ Λεβινα

      Elimina
  6. هჱ⊱
    Passei para te desejar:

    Ótima quarta-feira!
    Beijinhos de sua amiga do Brasil.

    ه°·✿✿

    RispondiElimina