09/09/16

Η μπουρκα και το μπουρκινι




Η μπουρκα, το μπουρκινι, η νιγκαμπ, και ολα αυτα τα ισλαμικα ενδυματα για ορισμένους μπορει να είναι το δικαιωμα στην αυτοδιάθεση ομως δεν ειναι παρα μερικα θρησκευτικα συμβολα, που εδω χρησιμοποιουνται ως μεσο καταπιεσης, υποδουλωσης και ανελευθεριας. Ακομη περισσοτερο θα ελεγα οτι η συγκεκριμενη ενδυματολογια αποδεικνύει την απανθρωπη φονταμενταλιστικη ισλαμικη αντιληψη και χαρακτηριζει την θεση της γυναικας στο μεγαλυτερο μερος του μουσουλμανικου κοσμου σημερα.  
Αυτη η υποτιμητικη θεση για τις γυναικες μεσω της αμφιεσης, προβαλεται ως κατι το διαφορετικο (θρησκευτικη επιλογη) με σκοπο να γινει σταδιακα αποδεκτο απο τις δυτικες κοινωνιες και να εξαπλωθει σε αυτες ο ισλαμικος ολοκληρωτισμος. Η μπουρκα η μαντηλα και ολα αυτα τα περιφερομενα σαβανα, που φυλακιζουν το γυναικειο σωμα αλλα ακομα και το προσωπο, δεν ειναι επιλογη αυτων των γυναικων μα αποτελεσμα υπουταγης και φοβου στις παραλογες απαγορευσεις που υφιστανται απο το οικογενειακο και θρησκευτικο περιβαλλον. 
Οποιος υπερασπιζεται και επικροτει τετοιους ειδους "επιλογες"  αυτην την γελοιοποιηση και τον εξευτελισμο της γυναικας στο ονομα της δηθεν διαπολιτισμικοτητας και αυτοδιαθεσης, η για να καταγειλει τον "απανθρωπο" καπιταλισμο, ουσιαστικα υποστηριζει και εξυπηρετει τον θρησκευτικο εξτρεμισμο των φανατικων φονταμενταλιστων και την προπαγανδα τους.
Η αλληλεγυη στους μεταναστες δεν μπορει να καθαγιαζει ακραιες συμπεριφορες που μας επιστρεφουν παλι στον μεσαιωνα. Ο ευρωπαικος διαφωτισμος, το κινημα του 17ου αιωνα, καταφερε ακριβως αυτο: Την απελευθερωση της κοινωνιας απο την αγνοια και τον θρησκευτικο φανατισμο. 
Πως ειναι δυνατον εμεις σημερα σε μια πολιτισμενη κοινωνια, να ανεχομαστε παθητικα η και να επικροτουμε αυτη την ταπεινωτικη εικονα για τη γυναικα που φτανει στα ορια σκλαβιας στο ονομα του ταδε αυτοπροσδιορισμου.  Κι εν τελει οπως εγω δεν δημοσιοποιω προκλητικα τη δικη μου θρησκευτικοτητα γιατι ειναι καθαρα ιδιωτικη υποθεση απαιτω και απο τους αλλους να κανουν το ιδιο και να μην προσβαλλουν τη δικη μου. 
Ας πουμε οχι απεναντι στο σκοταδισμο που καποιοι επιχειρουν να μας επιβαλουν, προσπαθωντας να σκεπασουν μ΄ ενα μαυρο πανι το φως στα ματια μας.
(V)


2 commenti:

  1. Καλησπέρα φίλε.
    Μετά από πολυήμερες διακοπές και πάλι εδώ.
    Συμφωνώ με όσα καταγράφεις σχετικά με αυτή την απάνθρωπη ενδυματολογία των γυναικών του Ισλάμ. Ό,τι φρικτό είναι το μπουρκίνι.
    Στα Εφτάνησα θα βρεις κάτι πολύ ωραίο. Και στο Http://hellascafe.blogspot.com έχω κάτι αξιόλογο και πολύ ενδιαφέρον.
    Καλό Φθινόπωρο σου εύχομαι.

    RispondiElimina
  2. Ολα τα ρουχα ειναι φριχτα
    και ασχημαινουν τον ανθρωπο
    Ο ανθρωπος γεννιεται ολοτελα γυμνος...και ομορφος

    RispondiElimina