25/11/20

Diego Armando Maradona (R.I.P)

 


Έφυγε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Έφυγε ο καλλιτέχνης της μπάλας. Ενα ασύγκριτο ταλέντο. Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία. Ο μεγαλύτερος όλων. Μια ζωή πάντα στα όρια. Φτώχεια, χρήματα, φήμη, οικογένεια, έρωτες, ναρκωτικά, καταχρήσεις. Ολα αυτά που αποτελούσαν τις αδυναμίες και τα πάθη του, τον έκαναν περισσότερο λαοφιλή, πιο αγαπητό απο τον κόσμο. Κανείς δεν έπαιξε ποδόσφαιρο οπως ο Μαραντόνα. Ακομη και οι υπερβολές του δεν κατάφεραν ποτέ να κάμψουν το εξαιρετικό ταλέντο του, αντιθέτως το ενίσχυσαν.

Ο Μαραντόνα δεν ήταν μόνο ενας ποδοσφαιριστής, αντιπροσώπευε ενα σύμβολο ελευθερίας που μέσα απο το ποδόσφαιρο και μακριά απο συμβατικούς κανόνες έδειχνε στους άλλους  πως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οτι τους ανήκε. Δεν ηταν υπόδειγμα αθλητικού ήθους, ομως, παρά τις αντιφάσεις του έγινε ήρωας για εκατομμύρια, ειδικά για τους τελευταίους αυτής της ζωής. Γι αυτο αγαπήθηκε και λατρεύτηκε οσο κανείς άλλος. 

Άρχισα να τον παρακολουθώ οταν έπαιζε στην Ιταλία με την Νάπολη, (καμία πόλη δεν ταυτίστηκε μαζί του όσο η Νάπολη) τη σεζον 1984-91 όπου κέρδισε μαζι της, πέντε τίτλους. Με την Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986, ενισχύοντας το μύθο του, με τα αξέχαστα ή αμφιλεγόμενα γκολ, όπως ηταν και η απίστευτη καριέρα του.

Ο θρύλος της Νάπολης και ένας επίγειος Θεός στην Αργεντινή. Από τα βρώμικα προάστια του Μπουένος Άιρες μέχρι την οροφή του κόσμου.

Καλό ταξίδι Diegito.

Κι ένα ευχαριστώ για τις όμορφες αθλητικές στιγμές που μας χάρισες. Μαζι σου ξαναγάπησα το ποδόσφαιρο. 

Diego Armando Maradona, (1960-2020)


2 commenti:

  1. Ο ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

    «Κανένας καταξιωμένος ποδοσφαιριστής δεν είχε μιλήσει ανοιχτά κατά των αφεντικών του εμπορικού ποδοσφαίρου. Το έκανε ο πιο διάσημος και δημοφιλής όλων των εποχών, υπερασπιζόμενος τους λιγότερο διάσημους και λιγότερο δημοφιλείς παίκτες. Ενας γενναιόδωρος και αλληλέγγυος άνθρωπος, ένα είδωλο, που μέσα σε πέντε λεπτά είχε σουτάρει τα δυο πιο αντιφατικά γκολ ολόκληρης της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί του τον λάτρευαν και για τα δυο: δεν θαύμαζαν μόνο το γκολ του καλλιτέχνη, εκείνο που έβαλε με τα διαβολικά του πόδια, αλλά και το γκολ του κλέφτη -ίσως μάλιστα περισσότερο αυτό-, εκείνο που το χέρι του έκλεψε.

    Τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα τον λάτρευαν όχι μόνο για τα υπέροχα ακροβατικά του, αλλά και γιατί ήταν ένας τρωτός θεός, αμαρτωλός, ο πιο ανθρώπινος των θεών. Μπορούσες εύκολα να αναγνωρίσεις στο πρόσωπό του όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες συρρικνωμένες, ή τουλάχιστον τις αρσενικές αδυναμίες: ήταν γυναικάς, κοιλιόδουλος, πότης, απατεώνας, ψεύτης, φανφαρόνος, ανεύθυνος. Ομως οι θεοί, όσο και ανθρώπινοι κι αν είναι, δεν βγαίνουν ποτέ στη σύνταξη. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο ανώνυμο πλήθος απ” όπου είχε βγει. Η δόξα, που τον είχε βγάλει από τη φτώχεια, τον κρατούσε φυλακισμένο. Ο Μαραντόνα ήταν καταδικασμένος να παριστάνει τον Μαραντόνα, ήταν υποχρεωμένος να είναι αστέρι σε κάθε γιορτή, το μωρό σε κάθε βάφτιση και ο νεκρός σε κάθε κηδεία. Η δόξα είναι ένα ναρκωτικό που προκαλεί μεγαλύτερη καταστροφή απ” ό,τι η κοκαΐνη. Στις αναλύσεις αίματος και ούρων δεν ανιχνεύεται».

    ------------
    ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ (1940-2015) Ουρουγουανός συγγραφέας
    "Για τον Μαραντονα", Αποσπασμα απο το βιβλιο του "ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ"

    RispondiElimina
  2. Tο ποδόσφαιρο είναι το πιο υγιές άθλημα στον κόσμο
    αν κάποιος κάνει λάθος, δεν χρειάζεται να πληρώσει το ποδόσφαιρο
    Έγω εκανα λάθος και πλήρωσα, αλλά η μπαλλα δεν λερωνεται.
    ------------
    Il calcio e lo sport piu sano del mondo
    se uno sbaglia non deve pagare lo calcio
    io ho sbagliato e ho pagato
    pero il palone nono si sporca
    DIEGO MARADONA

    RispondiElimina