30/10/23

Armita Geravand

 

Armita Geravand che era in coma da inizio ottobre è morta. La sedicenne picchiata dalla polizia iraniana perché aveva lasciato un ciuffo di capelli fuori dal velo. Come Mahsa Amini, come Nika Shakarami, Armita Garavand non si sveglierà mai più. La giovinezza è finita, i sogni sono finiti. Niente più pittura, musica, taekwondo, che amava. Armita, come molte ragazze in Iran, amava la bellezza, amava la vita, amava la libertà. Orgogliosa e ribelle, Armita voleva che i suoi capelli neri svolazzavano liberamente nel vento....

Η Armita Geravand που βρισκόταν σε κώμα από τις αρχές Οκτωβρίου, ειναι νεκρη. Η δεκαεξαχρονη ξυλοκοπηθηκε απο την ιρανική αστυνομία επειδh αφησε μια τουφα μαλλια εξω απο την μαντήλα. Οπως η Mahsa Amini, όπως η Nika Shakarami, και η Armita Garavand δεν θα ξυπνήσει ποτέ ξανά. Τελος η νιοτη, τα όνειρα, η χαρα. Τερμα η ζωγραφική, η μουσική, το ταεκβοντό, που λατρευε. Η Αρμίτα, όπως πολλά νεα κορίτσια στο Ιράν, αγαπουσε την ομορφια, αγαπουσε τη ζωη, αγαπουσε την ελευθερια. Η Αρμιτα περηφανη και ατιθαση ηθελε τα μαυρα μαλλια της να κυματιζουν ελευθερα στον ανεμο....
(V)

5 commenti:

  1. Είμαι 100% μαζί σου, αλλά ξέρω ότι η γνώμη ενός λευκού άντρα σε μια δυτική χώρα έχει μηδενική σημασία.
    Η ισχύς των μουλάδων έχει 2 πυλώνες: Την απάνθρωπη βία που ασκούν στους υπηκόους τους και τα δικά μας λεφτά. Εμείς αγοράζουμε το πετρέλαιο τους (Ιράν, Κατάρ, Σ. Αραβία, Ιράκ), εμείς αγοράζουμε και το όπιο τους (Αφγανιστάν).

    Με τα δικά μας λεφτά έχουν δημιουργήσει μια (μικρο)μεσαία και ανώτερη τάξη στις χώρες τους που περνάει σχετικά καλά. Συχνά καλύτερα από έναν μικρομεσαίο σε μια δυτική χώρα. Αυτοί τους στηρίζουν σε πολιτικό - κοινωνικό επίπεδο. Οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των ασθενέστερων (γυναίκες) είναι εντελώς δευτερεύοντα όταν είσαι χορτάτος και μένεις σε ένα ωραίο, άνετο σπίτι.

    Η εξουσία των μουλάδων κρατάει ήδη δεκαετίες και έχει αποτυπωθεί στους νεότερους. Για τις περισσότερες γυναίκες το χιτζαμπ αποτελεί πλέον δικαίωμα και όχι καταπίεση. Τα κοριτσάκια ανυπομονούν να βάλουν χιτζαμπ, γιατί αυτό είναι το σύμβολο ότι μεγάλωσαν. Έπαψαν να είναι παιδιά και έγιναν γυναίκες.

    Πέρασαν μόνο 12 μήνες από την δολοφονία της Masha Amini, έγιναν τόσες και τόσες διαδηλώσεις, και αυτό το άθλιο καθεστώς δεν διστάζει να ξανα-δολοφονήσει για τον ίδιο λόγο.
    Που σημαίνει ότι παραμένουν δυστυχώς πανίσχυροι.

    Όσο εμείς τους μπουκώνουμε με δισεκατομμύρια για το πετρέλαιο τους, δεν πρόκειται να κλονίσει την εξουσία τους κανένας.

    RispondiElimina
  2. Συμφωνω απολυτα με οτι γραψατε.Δυστυχως με καθε τροπο για οικονομικους και πολιτικους λογους η δυση στηριζει δικτατοριες και απολυταρχικα καθεστωτα και γινομαστε κι εμεις υποστηρικτες αυτων των βαρβαρων. Αναμεσα στα αλλα εχουμε πολλες αντιφατικες και συγκεχυμενες ιδεες. Θεωρουμε πχ, οπισθοδρομικο το μαθημα των θρησκευτικων στα δικα μας σχολεια αλλα δεχομαστε ως θρησκευτικη ελευθερια την επιβολη της μαντηλα στις γυναικες.
    Τωρα πως γινεται να ειμαστε υπερ της ανεξιθρησκειας της ισοτητας και της σεξουαλικης ελευθεριας και να υποστηριζουμε αυτα τα θεοκρατικα καθεστωτα του αραβικου κοσμου?
    Εχουμε επισης διαφορους ηλιθιους που αυτοπροσδιοριζονται ως προοδευτικοι και ανθρωπιστες αλλα γεματοι απο αντιδυτικο μισος βλεπουν με συμπαθεια τους Ισλαμοναζι τρομοκρατες που σκοτωνουν αθωους και τους βαφτιζουν αγωνιστες.
    Με καθε τροπο αναπαραγουμε την φαυλοτητα και δεν κατανοουμε οτι ενας θρησκευτικος πολεμος εχει ξεκινησει μεσα στο σπιτι μας. Ελπιζω να τους σταματησουμε πριν να ειναι πολυ αργα.

    RispondiElimina
  3. Ξυπνήστε, άνθρωποι μου, ξυπνήστε! Μέσα στο φόβο σας να βαδίσετε ενάντια στο ρεύμα, μην τυχόν και σας περάσουν για ρατσιστές, δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε να καταλάβετε ότι μια Αντίστροφη Σταυροφορία έχει ήδη αρχίσει.

    Εννοώ, ότι ακριβώς επειδή η πολιτιστική μας ταυτότητα είναι ήδη προσδιορισμένη από την χιλιόχρονη ιστορία μας, δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε ένα κύμα μεταναστών, που δεν έχουν καμιά σχέση μ’ εμάς… και που δε θέλουν να γίνουν σαν εμάς, να απορροφηθούν από εμάς. Αντίθετα, μάλιστα, θέλουν να μας απορροφήσουν εκείνοι.

    Θέλουν ν’ αλλάξουν τις αρχές μας, τις αξίες μας, την ταυτότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Και στο μεταξύ, μας αναστατώνουν με την οπισθοδρομική άγνοιά τους, με την οπισθοδρομική μισαλλοδοξία τους, με την οπισθοδρομική θρησκεία τους.

    Αυτό που εννοώ είναι, ότι στον δικό μας πολιτισμό δεν υπάρχει χώρος για μουεζίνηδες και μιναρέδες, για ψευτο-εγκράτειες, για το ταπεινωτικό τσαντόρ, για την εξευτελιστική μπούρκα. Ακόμη κι αν υπήρχε χώρος γι′ αυτούς τους ανθρώπους, εγώ δεν θα τους τον παραχωρούσα.

    Οριάνα Φαλάτσι απο το βιβλίο της «Η οργή και η Περηφάνεια»

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ακριβώς. Οι γερμανικές εφημερίδες είναι σήμερα γεμάτες από φωτογραφίες διαδηλωτών στο Αμβούργο και το Βερολίνο. Γελαστές γυναίκες - με χιτζαμπ εννοείται - υψώνουν το δάχτυλο (κλασσική χειρονομία των μαχητών της ISIS) και _απαιτούν_ με συνθήματα και πλακάτ ένα παγκόσμιο ισλαμικό κράτος.
      Αρνούμαι να δώσω λινκ, αλλά είναι πολύ εύκολο να βρείτε τις φωτο, αν ψάξετε λίγο τα σαιτ των γερμανικών εφημερίδων.

      Σέβομαι και λυπάμαι για τον φριχτό θάνατο της Masha Amini, της Armita Garavand και τόσων άλλων που δεν ξέρουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να πολεμήσω εγώ από τα βάθη της Ευρώπης για την ελευθερία των ιρανών γυναικών όταν οι συνομήλικες τους και οι συμπατριώτες τους ουρλιάζουν μπροστά στο σπίτι μου, ότι θέλουν την βίαιη επιβολή ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους.

      Elimina
  4. Η δημοκρατια μας εχει χτισει ελευθερες κοινωνιες. Ο δυτικος πολιτισμος βελτιωνει συνεχώς τις ζωές των ανθρωπων σε ολο τον πλανητη. Και καποιο οπισθοδρομικοί επιζητούν την καταστροφή και την επιστροφή στον Μεσαίωνα
    Παρακολουθω τι συμβαινει τα τελευταια χρονια στην Ευρωπη. Αυτη η συνεχιζομενη εκρηξη, συγκρουσης και μισους εναντια στις ευρωπαικές αρχες και αξιες. Πιστευω οτι ειναι αρκετα δυσκολη η ειρηνικη συνυπαρξη απο λαους οταν κυριαρχουνται απο βαθια ριζωμενες θρησκευτικες προκαταληψεις και ακολουθούν θρησκευτικα κειμενα που εχουν γραφτει σε αλλες εποχες και συνθηκες.

    RispondiElimina