15/09/15

Ο Αγιος Γεώργιος των Ελλήνων στη Βενετία


San Giorgio dei Greci - Venezia

Η παρουσία των Ελλήνων στη Βενετία καταγράφεται ηδη απο την εποχή του Βυζαντίου. Μετα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους (1453) πολυάριθμοι Ελληνες αναζήτησαν καταφύγιο στη Δύση και ενα μεγάλο ποσοστό κατέφυγε στη Βενετία. Εδώ ιδρύουν την Αδελφότητα των Ελλήνων της Βενετίας (1498) και στη συνέχεια καταφέρνουν να λάβουν απο την ενετική κυβέρνηση την άδεια να αγοράσουν ένα μεγάλο τμήμα γης (γνωστό ως Campo dei Greci) κατά μήκος του καναλιού Σαν Λορεντζο και να χτίσουν τη δική τους εκκλησία και σχολείο. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βενετίας την περίοδο εκείνη ξεπερνούσε τα 4.000 ατομα σε σύνολο 150.000 κατοίκων της πόλης.

Οι εργασίες ανέγερσης του ναού ξεκινησαν το 1539 και ολοκληρωθήκαν το 1573, απο τον Sante Lombardo και τον Gianantonio Chiona. Η εσωτερική διακόσμηση εγινε από τον κρητικό αγιογράφο Μιχαήλ Δαμασκηνό. Ο τρούλος είναι ζωγραφισμένος από τον Ιωάννη τον Κύπριο και κατω από την επίβλεψη του διάσημου Jacopo Tintoretto. Το καμπαναριό χτίστηκε από τον Bernardo Ongarin κατά την περίοδο 1587-1603 που παρουσίασε μια μικρή κλίση αμέσως με την κατασκευή του λόγο του σαθρού υπεδάφους.

Η κατάκτηση της δημοκρατίας της Βενετίας από τον Ναπολέοντα (1797), προκάλεσε και την παρακμή της ελληνικής κοινότητας. Πολύτιμα αντικείμενα του ναου και περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων κατασχέθηκαν. Στη συνέχεια πολλοί Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές χωρίς αυτό να σήμαινε την εξαφάνιση της ελληνικής κοινότητας που η παρουσία και οι δραστηριότητες της συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Σημειωτέον ότι η ελληνική παροικία ηταν από τις μεγαλύτερες μετά από εκείνη των Εβραίων.

Ο Άγιος Γεωργιος των Ελλήνων στη Βενετία, είναι η παλαιότερη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Δύση.
Στη φωτογραφία η Εκκλησία όπως είναι σήμερα ύστερα από πεντακόσια περίπου χρόνια. Δίπλα της ευρίσκεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και το Μουσείο των εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων.
(V)


7 commenti:

  1. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του ναού και ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες για την ελληνική παροικία της περιοχής. Γνώριζα κάποια στοιχεία από όσα παραθέτεις, οπότε θα αξιοποιήσω αρκετά από τα παραπάνω μέσα από την ευκαιρία που έδωσες εδώ. Επειδή τα αντικείμενα τα οποία διδάσκω είναι πολλά, δεν είναι δυνατό να εμβαθύνουμε συχνά σε όλα. Κάθε φορά επιλέγουμε σε ποιο αντικείμενο θα πάμε λίγο παραπέρα.
    Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι ότι μου επανέφερες την επιθυμία να ταξιδέψω στην Ιταλία...!!! Πόσες φορές το σχεδίασα και δεν το έκανα ακόμα... (((:
    Να είσαι καλά, V!

    υ.γ.
    Είπες μια αλήθεια, θα έρθεις ν' ακούσεις όμορφη μουσική; Πάρε όμως μαζί σου το ποτό σου, γιατί... δεν μπορώ να σου σερβίρω!

    RispondiElimina
  2. Ηθελα απο καιρο να κανω τη συγκεκριμενη αναρτηση
    Οι επιθυμιες θα πρεπει καποτε να εκπληρωνονται

    υγ.
    παντα ερχομαι

    RispondiElimina
  3. Ήξερα ότι η βασιλική San Giorgio Maggiore στη Βενετία σχετίζεται με την Ελλάδα (Αίγινα), δεν ήξερα όμως ότι εκεί υπάρχει κι η εκκλησία "Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων" ... Ευχαριστώ για το ποστ!
    Apropos, φέτος άκουσα έναν Ιταλό με καταγωγή Βένετο, οποίος μένει Σαντορίνη, να επιμένει ότι "η Σαντορίνη δεν είναι Ελλάδα, είναι .. άλλη χώρα, άλλος πλανήτης... μια είναι η Σαντορίνη...." ... αυτό θυμήθηκα όταν διάβασα κάποια σχόλια της επόμενης ανάρτησης...
    Χαιρετώ, καλημέρα

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ο San Giorgio dei Greci ευρίσκεται στην περιοχη Castello και είναι οθοδοξος ναος ενώ η Βασιλικη του San Giorgio Maggiore ειναι καθολικη και ευρισκεται στο νησί του San Giorgio Maggiore. Πολύ σωστα υποστηριζει ο Ιταλος για την Σαντορινη. Τι κοινο μπορει να εχει αυτό το θαύμα της φυσης με την υπολοιπη Ελλαδα.
      Το ιδιο και η Βενετια η πιο ομορφη πολη του κοσμου δεν μοιαζει με καμμια άλλη. Δεν θα μπορουσε αλλωστε γιατι είναι μοναδικη.
      Τι σχεση εχει η Βασίλισσα της Αδριατικης με τους Ρωμαιους.
      Την καλησπερα μου

      Elimina
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ήθελα να συμπληρώσω με την απορία μου σχετικά με το όνομα που επιλέχτηκε για το ορθόδοξο ναό - κάτι που δεν φαινόταν άμεσα στο πρώτο μου σχόλιο.
      Ο Αγ. Γεώργιος είναι γνωστός σαν προστάτης των Αραγώνων κι άγιος της Αγγλίας, αλλά σ αυτόν τελικά αφιερώθηκε η πιο παλαιά εκκλησία των Ελλήνων στη Δύση. Γιατί σ αυτόν; (απλά μου έκανε εντύπωση και ρωτάω από περιέργεια)
      Ενώ ήδη υπήρξε la Scuola dei Greci, που είχε το όνομά της κατά τον Άγιο Νικόλαο, δε θα ήταν λογικό κι η ορθόδοξη εκκλησία να είναι αφιερωμένη σ αυτόν τον άγιο; (νομίζω αυτή είναι η πρακτική που τηρείται) Ο προστάτης των ναυτικών δεν ήταν καλύτερη επιλογή; (μιας κι είναι γνωστή η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα κι από την άλλη διάβασα ότι η έγερση του ναού χρηματοδοτηθηκε από τους φόρους που πλήρωναν τα πλοία από τον ορθόδοξο κόσμο)
      Αυτό μου φάνηκε περίεργο ...
      Μήπως η επιλογή να ονομαστεί έτσι ο ορθόδοξος ναός των Ελλήνων στη Βενετία ήταν μια ιδιόμορφη "απάντηση", η οποία είχε σχέση με τη μεταφορά (1462) της κάρας του αγίου από την εκκλησία "Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός" της Παλαιοχώρας Αίγινας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ματζόρε της Βενετίας; ...
      Αυτό ρώτησα πολύ έμμεσα την πρώτη φορά, με την ελπίδα να μου απαντήσετε αν γνωρίζετε κάτι.
      Όσο για το άλλο θέμα... σέβομαι τις προσωπικές σας προτιμήσεις!
      Γενικά έχω παρασχολιάσει και ξεφύγει από το αρχικό θέμα, οπότε ίσως είναι καλύτερα τούτο το σχόλιό μου να μην εμφανίζεται και χαλάει τη μορφή της ανάρτησης. Αυτό όμως θα το αποφασίσει ο διαχειριστής του ιστολογίου.

      Elimina
    3. Αναμεσα στα πρωτα κυματα Ελληνων που εφυγαν μετα την αλωση της Κων/λης και εγκαταστάθηκαν στη Βενετια εκτος από ναυτικους, εμπορους και λογιους, προυπηρχε και ένα σημαντικος αριθμος οι «stradioti». Οι «stradioti» (στρατιωτες) ηταν εφιππα οπλισμένα μισθοφορικα σωματα που ειχαν χρησιμοποιηθεί από τους Βενετους κυριως εναντια στους Οθωμανούς κατά τον 15 και 16 αιωνα. Ηταν ανδρειοι πολεμιστες και λεγεται ότι ορμουσαν στις μαχες φωναζοντας το ονομα του στρατιωτη πολεμιστη «Αγιου Γεωργιου» που τον θεωρουσαν προστατη τους.

      Μολονοτι την ελληνικη αδελφοτητα αποτελούσαν κυριως πλουσιοι και ισχυροί ναυτικοι και εμποροι (αλλα και οι stradioti) και ειχαν ως προστατη τους τον Αγιο Νικολαο (λογω αρνησης των Βενετών) δεν ειχαν καταφέρει να φτιαξουν μεχρι τότε δικη τους εκκλησια αλλα χρησιμοποιούσαν ως λατρευτικό χωρο την καθολικη εκκλησια του Αγιου Βλασιου που τους ειχε παραχωρηθει.

      Οι “stradioti” όμως μετα από αιτημα τους και λογω της εκτιμησης που ειχαν από τους Βενετους για την προσφορα τους στη Γαληνοτατη κατόρθωσαν να λαβουν την αδεια από τις αρχες της Βενετίας να χτισουν ένα ναο αφιερωμενο στον προστατη τους Αγιο Γεωργιο….με τα χρηματα των πλουσιων ναυτικων και εμπορων.

      υγ.
      Τα σχολια και οι παρατηρήσεις δεν χαλασαν καμιά αναρτηση αντιθετα ηταν πολύ εποικοδομητικά
      Ευχαριστω θερμα για την συμμετοχή

      Elimina
    4. Σας ευχαριστώ εγώ: για τις γρήγορες απαντήσεις, για τις ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες, για τη δυνατότητα να μάθω κάτι νέο, ενδιαφέρον και πρωτότυπο!

      Elimina