23/10/15

Venezia / Βενετία


Piazza San Marco e la Basilica - CANALETTO 1735

Το όνομα «Venezia» (και οι αρχαίες παραλλαγές του: Venedia, Venetia, Venesia, Venexia, Vinegia) χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να ορισει τα εδαφη των ενετικών προ-ρωμαϊκών πληθυσμών. Στη συνεχεια για να προσδιορίσει το δουκάτο της Βενετίας και αργότερα τη πρωτεύουσα του. Ο λατινικος όρος Venetia σημαίνει (κάτοικος δίπλα στο ποτάμι η στη πηγή). Καταγράφεται επίσης ως "Venetkens" (Λαός Βενετών) σε μια επιγραφή που βρέθηκε στην ενετική γλώσσα απο τον αρχαιο λαό των Βενετών που πρωτοκατοίκησαν στην περιοχή περίπου το 1000 π.Χ

Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης της Βενετίας. Κατά μια μαρτυρια αναφέρεται οτι το ετος 421 ιδρύθηκε ενας αρχικός οικισμός από τους κατοίκους που ζουσαν στα γυρω νησιά της λιμνοθάλασσας, κατά μήκος του σημερινού Rialto αλλα δεν είναι ακριβης. Είναι πιθανό ότι ήδη από τον έβδομο αιώνα, (775-776) με την αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, μέρος του πληθυσμού είχε ήδη εγκατασταθεί στη Βενετία. Ο μυθος όμως της γεννησης της Βενετιας θα παραμένει ένα γοητευτικό μυστήριο που θα την ακολουθεί. Γιατι πως θα μπορούσε αλλωστε να υπάρξει ηλικία σε μια ομορφιά που αναδύθηκε μεσα από το νερο.

Για περισσότερο από μια χιλιετία η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας γνωστή ως «Γαληνοτάτη», ηταν η αδιαμφισβήτητη «Βασίλισσα της Αδριατικής». Στο απόγειο της δύναμής της, στο δέκατο τρίτο αιώνα, η Βενετία (Repubblica Marinara) κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος των Αδριατικών ακτών, στη θάλασσα του Αιγαίου φτάνοντας μέχρι την Κύπρο και ήταν η σημαντικότερη ναυτική και εμπορική δύναμη στη περιοχή της Μεσογείου. Στο δέκατο όγδοο αιώνα, η Βενετία ήταν μια από τις πιο καλλιεργημένες πόλεις της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή στην τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία της εποχής.

Η πολη της Βενετίας ευρίσκεται στη μέση της ομώνυμης λιμνοθάλασσας σε ενα σύνολο 118 μικρών νησιών, που σταθεροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων, χάρη σε ξύλινες πασσαλώσεις, και οι οποίες επέτρεψαν την ανοικοδόμηση. Μερικά από αυτά τα νησάκια ειναι συγκεντρωμένα σε οργανικά σύνολα μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι διάσπαρτα. Τα 118 νησακια χωρίζονται από 176 κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με 435 γέφυρες αποκλειστικά για πεζή χρήση.

Για την αρχιτεκτονική και οικιστική διαμόρφωση και την καλλιτεχνική κληρονομιά της, η Βενετία παγκοσμίως θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Προσωπικά για μενα είναι η πιο όμορφη πόλη του κόσμου. Το πιο διάσημο μέρος της Βενετίας ειναι η Piazza San Marco, με τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και καλύπτεται από μια επιχρυσωμένη πρόσοψη μαζι με τα περίτεχνα ψηφιδωτά στο εσωτερικό της, που αφηγούνται την ιστορία της Βενετίας.
Πληροφορίες: Βικιπεδια / Επιμελεια κειμενου δικη μου

«Ότι με περιβάλλει είναι γεμάτο αρχοντιά, μια μεγαλοπρεπή και αξιοσέβαστη δημιουργία απο ενωμένες ανθρώπινες δυνάμεις, ένα μνημειώδες έργο, όχι μόνο ενός πρίγκιπα, αλλά ενός ολόκληρου λαού. »
Goethe, Ταξίδι στην Ιταλία, 1816

10 commenti:

  1. μυστηριακή και απείρως γοητευτική. χτισμένη πάνω σε πασσάλους που ήρθαν από την Πελοπόννησο. αχ να ήμουν τώρα εκεί!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ολοκληρη σχεδον η Βενετια είναι χτισμενοι πανω σε περισσοτερους από εκατο χιλιαδες πασσαλους χωμενους στη λασπη. Δηλαδη υπαρχει ένα μεγαλο δασος κατω από την πολη μεσα στο νερο. Ηξερα ότι τους κορμους (βελανιδιες και πευκα) τα μετεφερναν από τις Αλπεις και από μια περιοχη της Κροατιας δεν γνωριζα για την Πελοπόννησο αλλα θα το ερευνήσω καλυτερα και ισως σε μια επομενη αναρτηση να αναφερθω σε αυτή την ευφυή τεχνικη θεμελίωσης
      Γεια σου Μπλουζ

      Elimina
  2. Καλημέρα V μετά από πολύ καιρό! :))
    Από παλιά με τραβούσε η Βενετία και γενικότερα η Ιταλία.
    Αν μπορούσα να ταξιδέψω Ρώμη, Φλωρεντία και Βενετία θα ΄ήταν τα μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ κυρίως για να θαυμάσω από κοντά τα έργα τέχνης!
    Όταν σκέφτομαι αναγέννηση ο νους μου τρέχει κάπου εκεί!
    Καημό το έχω από μικρή να κάνω βαρκάδα με την γόνδολα...
    Και πέρασε και η ηλικία του ρομάντζου δυστυχώς! :(((
    αχαχα!

    Καλά να περνάς!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Όπως εχω ξαναγραψει η Βενετια είναι μοναδικη και οσο κι αν φαίνετε παράξενο δεν εχει σχεση με την υπολοιπη Ιταλια. Η Ρωμη και η Φλωρεντια καλες είναι αλλα δεν είναι Βενετια. Οσο για αυτό που λες, η ηλικια ναι περναει και δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα, το ρομάντζο όμως δεν εχει ηλικια.
      Κι εσυ να περνας

      Elimina
  3. Στ΄αλήθεια μια πόλη όνειρο.
    Στα νεανικά μου χρόνια βρέθηκα εκεί και πέρασε λίγες μέρες.
    Θα μου μείνουν αλησμόνητα τα όσα γνώρισα. Όσο για την εκκλησιά είναι το κάτι άλλο.
    Νάσαι καλά φίλε.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ακριβως αγαπητε Ντενη
      Μια ονειρεμενη πολιτεια σαν μια νεραιδα ξαπλωμενη πανω στο νερο
      Κι εσυ νασαι καλα

      Elimina
  4. Είναι ονειρικό να μπαίνεις για πρώτη φορά στην Βενετία χαράματα, πριν την ανατολή, με καράβι, σε θάλασσα καθρέπτη, με πέτρινα λιοντάρια, σπίτια, δέντρα, να εμφανίζονται μέσα από την καταχνιά και να χάνονται πάλι πίσω σου. Είχα τέτοια πρώτη είσοδο το 1976 και έδωσα μια τέτοια είσοδο και στον γιό μου το 2008... Εκεί έφαγα μύδια για πρώτη φορά το '79. Δίπλα στο Ριάλτο. Όποτε έχω πάει είναι, και με κάνει να αισθάνομαι όπως περιγράφει η ανάρτηση και τα σχόλια. Μόνο φέτος που πήγα δυό φορές, για πρώτη φορά από το '08, πρόσεξα ότι κάτι έχει αλλάξει στην ποιότητα του τουρισμού, του κορεσμού και της πανηγυριώτικης ατμόσφαιρας σουβενίρ-σοπς μέηντ ιν Τσάινα... Και οι τμές έχουν φτάσει σε αστεία ύψη. Αλλά αν έχεις την Βενετία μέσα σου, δεν τα πολυκοιτάζεις αυτά...

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ειδικα η θεα από ψηλα καθως την διασχιζεις είναι φανταστική. Τωρα πια εχουν απαγορεψει το περασμα των μεγαλων πλοιων απο τη λεκανη του Αγιου Μαρκου και το καναλι Giudecca και δεν δενουν στη μαριτιμα. Δενουν σε ενα νεο ασχημο μερος κοντα στη Fusina (βιομηχανικη περιοχη Μαργκερας). Καλο για την Βενετια ασχημο για τους επιβατες αλλα καλυτερα ετσι. Αφηνουν μονο τα κρουαζιερόπλοια προς το παρον αλλα προσπαθουν να τα απαγορεψουν κι αυτά γιατι δημιουργουν μεγαλο προβλημα στα θεμελια των παλατσι με τα κυματα που προκαλουν στο περασμα τους αλλα και με τη ρυπανση που παραγουν.

      Οσο για τους τουριστες και την ποιοτητα του τουρισμου το προβλημα είναι τεραστιο. Κάθε χρονο την επισκέπτονται περισσότεροι απο 25.000.000 τουριστες από ολον τον κοσμο. Δηλαδη περιπου 60.000 την ημερα. Η Βενετια τωρα πια ζει από τον τουρισμο και για τον τουρισμο. Η ποσοτητα μπορει να φερνει χρηματα αλλα δεν φερνει ποιοτητα. Δεν είναι μονο τα σκουπιδια που παραγουν αυτές οι μαζες των τουριστων αλλα και η υποβαθμιση της πολης από την βάρβαρη συμπεριφορα τους.

      Δεν λεω να φορας κουστουμι και γραβατα αλλα δεν μπορεις να κυκλοφορεις με σαγιοναρες και σορτσακι η ακομη και μισογυμνος στο πιο ομορφο σαλονι της Ιταλιας. Η πολη είναι ένα ανοιχτο μουσειο δεν είναι μερος θαλασσινων διακοπων. Εδώ κατοικει η τεχνη, ο πολιτισμος, η ιστορια. Η πολη είναι ανεκτικη (παντα ηταν) και οι επισκεπτες είναι ολοι αποδεκτοι αλλα χρειαζεται καποιος σεβασμος νομιζω. Μαλλον χρειαζεται πρωτα ενας MOSE για να σωσει την πολη από τους τουριστες και μετα για να την προστατεύσει από την παλίρροια.

      Την καλησπερα μου

      Elimina
    2. Βέβαια είναι δύσκολο να έχει δει κανείς τον Θάνατο στην Βενετία του Βισκόντι και να μην ακούει μετά για πάντα μέσα του το αντάτζιο από την 5η συμφωνία του Μάλερ όταν σκέφτεται την Βενετία. Αλλά φέτος η ορχήστρα ήθελε πολλές πρόβες για να ακουστεί σωστά η μελωδία. Είναι όπως το είπες, ακριβώς, και με τα εκατομμύρια τουρίστες που φέρνουν τα φτηνά μεταφορικά, έχουν ανέβει οι τιμές στην πόλη, αλλά έχει πέσει και το σέρβις και η ποιότητα του τι βρίσκεις. Τώρα πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις κάτι καλό, ένα πραγματικό μουράνο, ένα μπμπλό που να έχει γίνει στην Ιταλία. Δεν θυμάμαι παλαιότερα τόσες μάσκες καρναβαλιού παντού, αλλά ήδη είχαν αρχίσει να είναι το σήμα κατατεθέν των μαγαζιών σουβενίρ από το '08... Και 12 Ευρώ για το βαπορέτο (λεωφορείο) από τον σταθμό στο Σαν Μαρκο με επιστροφή... Πράγματι ζει πια από και για έναν τουρισμό που αμφιβάλω αν μπορεί ή ξέρει πραγματικά να την εκτιμήσει...

      Καλησπέρα σου. Όμορφη ανάρτηση.

      Elimina
    3. Δεν είναι καθολου πανακριβη ως πολη για αυτό που προσφέρει. Ενας καπουτσίνο ας πουμε αν τον πιεις στα καφε εκτος πλατείας αγιου Μαρκου δεν κοστιζει περισσοτερο από τρια ευρω καθιστος τα μισα ορθιος. Αν επιλεξεις πχ το περιφημο καφε Φλοριαν τον πρωτο καφε που ανοιξε στην Ιταλία (από το 1720,παρακαλω) και τον αρχαιοτερο στο κοσμο και με θεα την υπεροχη πλατεια Αγιου Μαρκου κοστίζει 6 ευρο + 6 ευρω επιπλεον για την μουσικη από ζωντανη μικρη ορχηστρα κλασσικης που προσφερει. Ακομη και το φαγητο στα εκτος τουριστικα περασματα μικρες τραττοριες με παραδοσιακη βενετσιάνικη κουζινα ξεκιναει από 15 ευρω. Οσο για τις βενετσιάνικες μασκες και τα διαφορα σουβενιρ πραγματι εχει γεμισει κινεζικα προιοντα με απομιμησεις αλλα και ο πιο αδαης τα διακρινει.
      Ευχαριστω για τα σχολια νασαι καλα.

      Elimina