30/04/14

UNA ROSA PER VENEZIA




Στις 25 Απριλίου στη Βενετία γιορτάζετε ο πολιούχος της πόλης, Άγιος Μάρκος (San Marco). Καθώς επίσης και η «Γιορτή του Μπουμπουκιού» (Festa del Bocolo) οπου παραδοσιακά συνηθίζεται να προσφέρεται ένα κόκκινο τριαντάφυλλο σε όλες τις γυναίκες. Αυτή η παράδοση προέρχεται από μια παλιά ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου και έχει πλέον τη μυρωδιά του θρύλου.

Ο θρύλος χρονολογείται από την εποχή του Δόγη Orso Partecipazio (811-827). Η κόρη του Μαρία, ένα ξανθό πανέμορφο κορίτσι ερωτεύτηκε ένα φτωχό τροβαδούρο, τον Τανκρέντι, (Tancredi). Η ταπεινή καταγωγή όμως του νέου, ήταν εμπόδιο στη αγάπη τους μια και ο πατέρα της Μαρίας ήταν αντίθετος σε ένα τέτοιο γάμο. Έτσι η Μαρία ζήτησε από τον αγαπημένο της να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον των Αράβων στην Ισπανία με τον στρατό του Καρλομάγνου και να αποκτήσει δόξα. Με τον τρόπο αυτό πίστευε ότι θα μπορούσαν να κάνουν την σχέση τους αποδεκτή από τον πατέρα της. Πράγματι ο Tancredi αναχώρησε και πολύ γρήγορα η γενναιότητα και η φήμη του εξαπλώθηκε παντού ακόμη και στη Βενετία. Τώρα πια όλοι περίμεναν την επιστροφή του νεαρού άνδρα για να τον δεχτούν με όλες εκείνες τις τιμές που αρμόζουν στους ήρωες.

Μια μέρα έφτασαν στη Βενετία μερικοί Φράγκοι ιππότες με επικεφαλής τον διάσημο Orlando. Αναζήτησαν τη Μαρία και της ανήγγειλαν ένα θλιβερό γεγονός, τον θάνατο του γενναίου τροβαδούρου. Της διηγήθηκαν πως ο Tancredi σε μια σκληρή μάχη τραυματισμένος και αιμορραγών έπεσε πάνω σε μια τριανταφυλλιά. Μα πριν ξεψυχήσει έκοψε ένα τριαντάφυλλο και παρακάλεσε τον Ορλάντο να του υποσχεθεί οτι θα πήγαινε στη Βενετία να το παραδώσει στην αγαπημένη του. Η κοπέλα μόλις άκουσε τα άσχημα νέα, πήρε το αιματοβαμμένο τριαντάφυλλο στα χέρια της και πλημμυρισμένη από δάκρυα και πόνο κλείστηκε στο δωμάτιο της.

Την επομένη, ημέρα γιορτής του Αγίου Μάρκου, βρέθηκε νεκρή με το αιματοβαμμένο τριαντάφυλλο στο στήθος, που ο θρύλος λέει ότι ξανάνθησε. Από τότε το κόκκινο τριαντάφυλλο, σύμβολο του έρωτα, που προσπαθεί ν' ανοίξει τα πέταλα του στη ζωή και στον ήλιο, προσφέρεται στις 25 Απριλίου σε όλες τις γυναίκες .


UNA ROSA PER VENEZIA
Στις 25 Απριλίου, 1000 περίπου Βενετσιάνοι σχημάτισαν ένα γιγαντιαίο "ανθρώπινο" τριαντάφυλλο στην Piazza San Marco, με την ευκαιρία της «Γιορτής του Μπουμπουκιού». Μια αναφορά στη παράδοση αλλά και στα σημερινά προβλήματα αυτής της μοναδικής πόλης. Ενα υποβλητικό θέαμα, (έργο της Land Art). Απο μια ιδέα της Elena Tagliapietra και του συγγραφέα Alberto Toso Fei. Ως μέρος του προγράμματος της Μπιενάλε (VENEZIA RILEVATA) «Αποκαλυπτική Βενετία»

9 commenti:

  1. Πραγματικά πολύ όμορφο θέαμα!
    Απόλαυσα και το μουσικό κομμάτι :)))

    RispondiElimina
  2. Έτσι μπράβο αγαπητέ μου Velvet … να μαθαίνουμε κι εμείς οι αδαείς …


    Σήμερα έβλεπα την ταινία Victoria , μια Νορβηγική παραγωγή βασισμένη στο βιβλίο του Χάμσουν… για την κόρη ενός γαιοκτήμονα που ερωτεύεται τον γιο ενός μυλωνά τον Γιόχανες.
    Ανεπίτρεπτο για τα ήθη της εποχής…. κι ας είναι εκείνος ένας ευαίσθητος ευγενικός νέος που της μιλά με στίχους…
    Λίγο πριν πεθάνει εκείνη εξομολογείται αυτόν τον ανεκπλήρωτο έρωτα για τον άντρα που τόσο αγάπησε και ποτέ δεν είχε!
    Το ίδιο όπως και η δύστυχη Μαρία.

    Καλό βράδυ να έχεις :-)

    RispondiElimina
  3. Φοβερά εντυπωσιακό θέαμα! Μια πόλη για ένα τριαντάφυλλο!

    Πολλές φορές οι ανεκπλήρωτοι έρωτες οδηγούν σε κινήσεις απελπισίας, ίσως όχι πια σήμερα, αφού δίνουμε μικρή αξία σε τέτοια θέματα. Όλα είναι εύκολα κι επιδερμικά, δυστυχώς!
    Όλα μπορούν να αντικατασταθούν...
    Μπορούν;
    Τι λες;

    υ.γ.
    Σήμερα, μου πρόσφερε, από τον κήπο της, μια γλυκύτατη κυρία το πιο υπέροχο κόκκινο τριαντάφυλλο που πήρα στα χέρια μου ποτέ!
    Ολόφρεσκο και δροσερό, αλλά αυτό που με έκανε να μην θέλω να το αποχωριστώ ήταν το λεπτό και πλούσιο άρωμά του! Μοναδικό!
    Κρίμα που δεν βρισκόμουν στην Βενετία!

    Καλό σου μήνα, V!

    RispondiElimina
  4. Λενε ότι οι ανεκπληρωτοι ερωτες και ιδιαίτερα εκεινοι που για καποιο λογο τελειωσαν αναπαντεχα πριν καν αρχισουν είναι και οι πιο αληθινοι. Μια και η ενταση του συναισθηματος που βιωνουμε είναι τετοια που μας συνεπαίρνει και κυριαρχει χωρις να μας αφηνει να παρουμε ανασα.

    Ετσι αλλοι μας βασανίζουν κι αλλοι μας στοιχειώνουν μια ολοκληρη ζωή. Ολοι στο τελος βεβαια μας αφηνουν τα πυρακτωμένα σημαδια τους και παραμενουν για παντα στην μνημη μας σαν γλυκο απωθημενο. Αλλα αυτό συμβαινει ισως γιατι εχουν αυτό το στοιχείο του ρομαντισμού, επειδη δεν προλαβαν να φθαρουν από την καθημερινοτητα των σχεσεων

    Οτι χειροτερο όταν οι απαγορευτικοι λογοι που δεν αφηνουν δυο ανθρωπους να ζησουν μαζι εχει να κανει με το μη κοινωνικα επιτρεπτό. Ετσι περιοριζομαστε να ονειρευόμαστε και να ποθουμε τον αλλον καταπνιγοντας τα συναισθήματα μας, χωρις να επιχειρήσουμε ποτε να κανουμε τα μεγαλο βημα.

    Ο ερωτας της Μαριας και του Τανκρεντι ηταν και αυτος ενας ερωτας ατυχος που γεννήθηκε και τελειωσε αδοξα και για του δυο. Κι όπως ολοι οι ρομαντικοι ερωτες εμεινε στην ιστορια να μαγευει ολους εκεινους που δεν εζησαν εστω τον πιο "κοινό".

    ΥΓ.
    Σας ευχαριστώ για τα σχολια και την επίσκεψη
    Καλο μήνα

    RispondiElimina
  5. I petali del fiore in color rosso erano formati dagli adulti
    mentre il verde del gambo dai i piu piccoli
    e.f

    RispondiElimina
  6. Non lo sapevo
    il risultato pero era spettacolare
    Grazie

    RispondiElimina
  7. Grazie mille ! E' stata una giornata indimenticabile !!!

    RispondiElimina
  8. Grazie mille !!! Se volete vedere video e foto di quel giorno vi consiglio una visita al sito ufficiale wwww.veneziarivelata.it
    E' stata davvero un' esperienza indimenticabile !!!

    RispondiElimina