Στη Κούβα είναι δύσκολο οχι μόνο να διαβάσεις, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνο να γράψεις ελεύθερα και ανεξάρτητα. Για πολλούς ποιητές αυτό απαγορεύεται από τους ιδεολογικούς περιορισμούς του Κάστρο, μετά την περίφημη φράση του: "contra la revolución nada con la revolución todo" (τίποτα εναντίον της επανάστασης όλα για την επανάσταση).
Πολλοί ποιητές και συγγραφείς βρέθηκαν στη φυλακή επειδή εναντιώθηκαν στο κομουνιστικό καθεστώς και βρίσκονται σήμερα στην εξορία: Armando Valladares, Ernesto Díaz Rodríguez, Jorge Valls, Ángel Cuadra, María Elena Cruz Varela και αρκετοί ακόμα. Οι κουβανοί ποιητές που φυλακίστηκαν για ιδεολογικούς λόγους, αναγκάστηκαν ν΄αποδεχτούν την απέλαση και την εξορία και να απομακρυνθούν μακριά από τις οικογένειές τους είναι ένας τεράστιος αριθμός. Αναφέρουμε ορισμένους: Gastón Vaquero, Agustin Acosta, José Ángel Buesa, Heberto Padilla, Belkis Cuza Malé, Manuel Díaz Martínez, Antonio Conte, Raúl Rivero, Efraín Riverón, Manuel Vázquez Portal, και οι Reinaldo Arenas, Carlos Franqui, Severo Sarduy.
Η ποίηση χρειάζεται ελευθερία για να μπορεί να γραφτεί και να τραγουδηθεί, και στην Κούβα για όποιον δεν σκύβει το κεφάλι μπροστά στο καθεστώς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά και να εκφράζετε. Σαν να ακούμε στον αέρα τους στίχους του Salvatore Quasimodo: «Και πώς θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε / ακόμη και οι άρπες μας ήτανε κρεμασμένες / ελαφρώς ταλαντεύονταν στο θλιβερό άνεμο».
Η Κούβα είναι μια επικίνδυνη χώρα για ποιητές, αν σκεφτείτε ότι ακόμη και ο Νερούδα, ο μεγαλύτερος νοτιαμερικανός ποιητής ήταν αρχικά απαγορευμένος. (Το ιδιο ισχύει και για διάσημα ονόματα όπως ο George Orwell, Vargas Llosa, Alexander Solgenitsin, Albert Camus, Cabrera Infante, Milan Kundera, Octavio Paz, Carlos Ranger). Ευτυχώς ο Gabriel Garcia Marquez έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς, και μπορούν οι Κουβανοί να τον διαβάζουν. Ο Raúl Rivero, που θεωρείται ο μεγαλύτερος σύγχρονος κουβανέζος ποιητής, είναι ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει, πως συμπεριφέρεται το δικτατορικό καθεστώς Κάστρο απέναντι στους ελεύθερους ανθρώπους. Ο Rivero αφού πέρασε είκοσι χρόνια στη φυλακή σήμερα ζει εξόριστος στη Μαδρίτη επειδή τόλμησε να γράψει ενάντια στη λογοκρισία.
Για να γνωρίσετε το ποιητικό έργο των αντιφρονούντων Κουβανών ποιητών που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, το μοναδικό βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ιταλία είναι το: «Versi tra le sbarre» Antologia di poesia cubana dissidente (Edizioni Il Foglio, 2006). «Στίχοι ανάμεσα στα κάγκελα» Ανθολογία αντιφρονούντων κουβανικής ποίησης.
________________________
ΥΓ
Εκει που οι ανθρωποι φυλακίζονται και εξοριζονται για τις ιδεες τους δεν υπαρχει ελευθερια αλλα δικτατορια. Κι εγω αγαπω την ελευθερια και ποτε τους δεσμοφυλακες.
_________________
Ενα ενδιαφερον οδοιπορικο στη Κουβα στον παρακατω συνδεσμο:
H Κουβα που αφησε πισω του ο Φιντελ
_________________
Ενα ενδιαφερον οδοιπορικο στη Κουβα στον παρακατω συνδεσμο:
H Κουβα που αφησε πισω του ο Φιντελ
Σε ευχαριστούμε V για την αναδημοσίευση! :))
RispondiEliminaΚρίμα για την Ποίηση, τη δημιουργία και την ελευθερία γενικότερα....
Ο κομανταντε ξεκινησε ως ενας αληθινος επαναστατης κανεις δεν το αμφισβητει, αλλα στη πορεια δημιουργησε ένα απολυταρχικο καθεστως οπου δεν επιτρεποταν άλλη διαφορετικη φωνη από τη δικη του.
EliminaΠροοδος δεν είναι μονο να εχουν ολοι δουλεια και ένα πιατο φαι. Οι ανθρωπινες αξιες της ελευθεριας του λογου και των ιδεων ειναι πιο πολυτιμες απο οτιδηποτε αλλο στη ζωη γιατι χωρις αυτες τις αξιες ακομη και το καθημερινο ψωμι ειναι πικρο.
Ε, άμα εχεις δωρεάν παιδεία και υγεία, τι να τα κανεις τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Elimina«Η διαφορά μεταξύ κομμουνιστικού και καπιταλιστικού συστήματος, είναι οταν σου δινουν μια κλωτσιά στον κώλο, στο κομμουνιστικό σύστημα θα πρέπει να χειροκροτήσεις, στο καπιταλισμό μπορείς να διαμαρτυρηθεις: Έγω ηρθα εδώ για να το φωνάξω». Φραση του Ρεϊνάλντο Αρένας, ενος από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Κούβας του εικοστού αιώνα.
RispondiEliminaΝα τα λέμε αυτά, να τα λέμε..
RispondiEliminaΕμεις θα τα λεμε οσο κι αν δεν αρεσουν ακομη και σε εμας. Μια επανασταση που κατεληξε ως ένα απολυταρχικο καθεστως, χωρις εκλογες και δημοκρατικες διαδικασιες, χωρις το δικαιωμα ελευθερης εκφρασης, με αυθαιρετες συλληψεις και φυλακισεις, αυτό το συστημα αραγε πως θα το ονομαζαμε, παντως όχι δημοκρατια.
EliminaΗ ομορφιά για την ομορφιά είναι επικίνδυνη για καθε δικτατορία, επειδή υπονοεί ενα πεδίο περα απο τα ορια που η δικτατορία εκχωρεί στον άνθρωπο. Ο ζωτικός της χωρος ξεφεύγει απο την αστυνόμευση του καθεστώτος και για το λόγο αυτό αδυνατεί να την εξουσιάσει.
RispondiEliminaREINALDO ARENAS (1943 –1990) Κουβανός ποιητής και συγγραφέας
Οποιος παράγει τέχνη είναι επικίνδυνος για οποιαδήποτε δικτατορία. Εμεις δημιουργούμε την ομορφιά και η ομορφιά είναι ο εχθρός. Οι καλλιτέχνες δραπετεύουν από την πραγματικότητα, οι καλλιτέχνες είναι αντεπαναστάτες και επομένως, εσυ είσαι ενας αντεπαναστάτης Ρεϊνάλντο Αρένας, και ξέρεις γιατί? Επειδή υπάρχει ένας άνθρωπος, που ενω δεν μπορεί να εξουσιάσει την ομορφιά, αποφάσισε να την εξαλείψει.
RispondiEliminaJOSE LEZAMA LIMA (1910-1976) Κουβανός ποιητής και συγγραφέας
Απο τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες της χώρας του
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη θα έλεγα ανάρτηση, επίκαιρη όπως και οι φόβοι μας !!!
RispondiEliminaΚαλό μήνα !
Ο φοβος είναι ενας τροπος για να υποταξεις τον ανθρωπο. Τον φοβο και τη τρομοκρατια χρησιμοποιούν και τα αυταρχικα καθεστωτα για να στηριξουν την εξουσια τους και να επιβιωσουν. Ο φοβος σε ταπεινωνει σε αλυσοδενει καταληγεις να ζεις όπως ενας σκλαβος, "ελπιζοντας" τουλαχιστον να παραμεινεις ζωντανος.
EliminaΚαλο μηνα επισης.
Τι ήταν τελικά ο Φιντέλ Κάστρο; Έχει δώσει την απάντηση η κόρη του, Αλίνα Φερνάντεζ, από το 1993, λέγοντας ότι ο πατέρας της "δεν ήταν δικτάτορας αλλά τύραννος". Συγκεκριμένα, είπε: "Όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι είναι ένας δικτάτορας, τους λέω ότι δεν είναι η σωστή λέξη. Για να κυριολεκτήσουμε, ο Φιντέλ είναι ένας τύραννος. Έχω ψάξει και τις δύο λέξεις στο λεξικό. Ο δικτάτορας είναι ένα πρόσωπο που αποκτά απόλυτη εξουσία για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εθνικής ανάγκης σε προσωρινή βάση. Ο τύραννος είναι ένα απόλυτος άρχοντας που δεν μπορεί να περιορισθεί από το νόμο και σφετερίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων.»
RispondiElimina“Πειραγμενοι” αφορισμοι
RispondiElimina1. Τελικα ειμαι ενας κολυμβητης στην (απεραντη*) θαλασσα των αβεβαιοτητων
Peter Greenaway
2. Υπαναπυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων (και επεξεργασιας τους για το κοινο καλο*)
Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας
*ΑΦ
Η ελευθερια του ανθρωπου ειναι αδιαπραγματευτο δικαιωμα γιατι μονο ο ελευθερος ανθρωπος μπορει να εξελιχθει και να προοδευσει. (ανωνυμου)
EliminaΝα τα λέμε ΟΛΑ!!!
RispondiEliminaΕξαιρετική ανάρτηση V!
Καλησπέρα!
Την αληθεια λεμε
EliminaΟσο θα μας επιτρεπεται βεβαια
Γεια σου Μ.