30/03/24

Leonard Cohen - Hallelujah / Αλληλούια

 

Άκουσα για μια μυστική συγχορδία
που ο Δαβίδ έπαιξε για να ευχαριστήσει τον Κύριο
αλλά εσένα δεν σε ενδιαφέρει η μουσική, σωστά;
Παει κάπως έτσι: η τέταρτη, η πέμπτη,
το μινόρε πέφτει, το ματζόρε ανεβαίνει
ο σαστισμένος βασιλιάς συνθέτει το Αλληλούια
Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

Η πίστη σου ήταν δυνατή αλλά χρειαζόσουν αποδείξεις
την είδες να λούζεται στη σκεπή
η ομορφιά της και το σεληνόφως σε κυριεύσαν
Σε έδεσε σε μια καρέκλα κουζίνας
σου έσπασε τον θρόνο και σου έκοψε τα μαλλιά
και απο τα χείλη σου έβγαλε το Αλληλούια
Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

Ειπες ότι ανέφερα επί ματαίω το όνομα
μα εγω δεν ξέρω καν το όνομα 
αλλά κι αν το έκανα εσένα τι σε νοιάζει;
Υπάρχει μια έκρηξη φωτός σε κάθε λέξη
και δεν έχει σημασία αν άκουσες
το ιερό η το κομματιασμένο μου Αλληλούια
Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

Έκανα οτι καλύτερο, δεν κατάφερα πολλά
δεν μπορούσα να αισθανθώ, γιαυτο έμαθα ν’ αγγίζω
είπα την αλήθεια, δεν ήρθα να σε κοροϊδέψω
και παρόλο που όλα τέλειωσαν άσχημα
θα σταθώ όρθιος ενώπιον στον Κύριο του Τραγουδιού
και  άλλο δεν θα βγει απο τα χείλη μου, μόνο το Αλληλούια.
------------------
(τρεις επιπρόσθετοι στίχοι το 1988)
Ισως να εχω ξαναβρεθεί εδώ
γνωρίζω αυτό το δωμάτιο, έχω περπατήσει σε τούτο το πάτωμα
ζουσα μόνος πριν σε γνωρίσω
είδα τη σημαία σου κάτω από τη μαρμάρινη αψίδα
μα η αγάπη δεν είναι μια νικηφόρα παρέλαση 
είναι ενα ψυχρό και σπασμένο Αλληλούια.

Κάποτε με άφηνες να καταλάβω
τι πραγματικά συμβαίνει εκεί κάτω
μα τώρα δεν μου το δείχνεις πια, έτσι δεν είναι;
Και θυμάμαι όταν κινήθηκα μέσα σου
κινήθηκε και το ιερό περιστέρι
και κάθε ανάσα που βγάζαμε ήταν ένα Αλληλούια.

Ίσως να υπάρχει Θεός εκεί ψηλά
αλλά το μονο που έμαθα από την αγάπη
ηταν πως να πυροβολείς κάποιον που ειναι πιο γρήγορος απο σένα
Και δεν είναι κραυγή απόγνωσης οτι ακούς απόψε 
ούτε βέβαια κάποιος που είδε το φως
Είναι ενα ψυχρό και σπασμένο Αλληλούια».
(Μεταφραση - Velvet)
----------------------
Το Hallelujah είναι ένα τραγούδι του Leonard Cohen από το άλμπουμ του 1984 Various Positions. Ο Κοέν χρειάστηκε δύο χρόνια για να φτάσει στην τελική μορφή επιλέγοντας τους τέσσερις πιο επιτυχημένους στίχους από τους ογδόντα που είχε γράψει.
Η αρχική έκδοση περιέχει πολλές βιβλικές αναφορές. Αλλά σε μια δεύτερη εκδοχή, που ηχογραφήθηκε το 1988, αυτές οι αναφορές σχεδόν εξαφανίζονται. Ακούγοντας το προσεχτικά διαπιστώνουμε οτι αναφέρεται στον σαρκικό έρωτα. Ο ίδιος ο Κοέν θα ξεκαθαρίσει ότι το τραγούδι δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από το θρησκευτικό θέμα, αλλά πραγματεύεται και μια ιστορία αγάπης που τελείωσε άσχημα.
Το «Hallelujah» είναι μια ωδή στην αντιφατική φύση των συναισθημάτων μας - χαράς και πόνου, έκσταση και αμφιβολίας. Μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι και όμως να τραγουδήσουμε για το φως. Από την απώλεια μπορεί να προέλθει η ευγνωμοσύνη, από την αμφιβολία μπορεί να γεννηθεί η πίστη. Κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει κάτι δικό του σε αυτό το τραγούδι να αντλήσει παρηγοριά και ελπίδα. Ένας συγκινητικός ύμνος στην ομορφιά και τον πόνο του ανθρώπου.


3 commenti:

  1. Ωστόσο, το θρησκευτικό στοιχείο δεν είναι το μονο θεμα γύρω από το οποίο περιστρέφεται το τραγούδι. Προσπαθώντας να εξηγήσει το νόημά του, ο Λεοναρντ Κοέν κάποτε είπε:
    -------------------------
    Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος συγκρούσεις και γεμάτο πράγματα που δεν μπορούν να ενωθούν, αλλά υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να ξεπεράσουμε το δυϊστικό σύστημα να ενωθούμε και να αγκαλιάσουμε όλη την αταξία, αυτό εννοώ με τον όρο Αλληλούια.
    Το τραγούδι εξηγεί ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Αλληλούια, τέλεια η σπασμένα που εχουν την ιδια αξια. Είναι μια επιθυμία για επιβεβαίωση της ζωής, όχι με κάποια επίσημη θρησκευτική έννοια, αλλά με ενθουσιασμό, με συγκίνηση. Ξέρω ότι υπάρχει ένα μάτι που μας παρακολουθεί όλους. Υπάρχει μια κρίση που αξιολογεί όλα όσα κάνουμε

    RispondiElimina
  2. Το «Hallelujah» είναι ένα από τα πιο ερμηνευμένα τραγούδια στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Σχετικά με το νόημά του μπορούμε να πούμε ότι η ομορφιά του έγκειται ταυτόχρονα στην απλότητα και την πολυπλοκότητά του, δημιουργώντας μια παράδοξη αρμονία μεταξύ του ιερού και του βέβηλου, μεταξύ αγάπης και απώλειας, μεταξύ χαράς και απόγνωσης. Η μελωδία, γλυκιά και μαγευτική, τυλίγει τον ακροατή σαν συναισθηματική αγκαλιά, ενώ οι λέξεις εισχωρούν βαθιά στην ψυχή. Η δύναμη αυτού του τραγουδιού έγκειται ακριβώς στην ικανότητά του να προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και ερμηνειών. Οι λέξεις, στην πραγματικότητα, μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους από διαφορετικούς ακροατές, αντανακλώντας τις ατομικές τους εμπειρίες και προοπτικές. Η πιο κοντινή ερμηνεία στο πρωτότυπο είναι αυτή της τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Regina Spektor, η οποία στο ντοκιμαντέρ «Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, a Song» ορίζει το τραγούδι ως «μια σύγχρονη προσευχή» και «ένα εγχειρίδιο για τη σύγχρονη επιβίωση». Το «Hallelujah» είναι εμπνευσμένο από βιβλικές ιστορίες και ιερά εβραϊκά κείμενα, τα οποία τραγουδούν την ανθρώπινη αδυναμία του βασιλιά Δαβίδ, που επαιζε με τις κρυφές χορδές μιας άρπας και θύμα του πειρασμού της ομορφιάς της Βηρσαβεέ, που φωτίζεται από τις ακτίνες του φεγγαριού στα νερά ενός λουτρού. Ο Κοέν τραγουδά έναν ευσεβή και αμαρτωλό Δαβίδ, ο οποίος χάνει τον έλεγχο για την αγάπη μιας γυναίκας, αλλά αντιδρά στις δυσκολίες τραγουδώντας Hallelujah, την προσευχή στον Θεό.Η κομψότητα του Leonard Cohen είναι αναγνωρίσιμη στην ικανότητά του να εναρμονίζει το σεξ και τη θρησκεία, τη θεϊκή αγάπη και την επίγεια αγάπη . Με την ποίησή του εμποτισμένη με σοφία και συμπόνια, το «Hallelujah» συνεχίζει να αντηχεί στις καρδιές όσων αναζητούν παρηγοριά, έμπνευση και ελπίδα.
    (Άρθρο της Elisa Lancia)

    RispondiElimina
  3. Όσον αφορά τους στίχους του τραγουδιου, ‘‘Αλληλούια‘‘ περιέχουν πολυάριθμες αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών, ακολουθώντας επίσης τις συνεχείς αλλαγές στα εδάφια που το αποτελούν.
    Ο πρώτος στίχος ανοίγει παραθέτοντας τον Δαβίδ, τον δεύτερο βασιλιά του Ισραήλ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα λέγονται στο βιβλίο του Σαμουήλ, παίζοντας άρπα κατάφερε να ηρεμήσει το κακό πνεύμα που κατέβηκε στον προκάτοχό του Σαούλ.
    Στη συνεχεια αναφερεται στο επεισόδιο στο οποίο ο Δαβίδ, αφού είδε τη Βηθσαβέ, σύζυγο του Ουρία του Χετταίου, να λούζεται από την ταράτσα του βασιλικού παλατιού, την ερωτευτηκε και την πατρευτηκε.
    Οι επόμενοι αναφέρονται στον Σαμψών και την αγάπη του για τη Δαλιλά, η οποία τον έπεισε να της αποκαλύψει το μυστικό της δύναμής του, που βρισκόταν στα μαλλιά του. Η Delilah, ωστόσο, αποκάλυψε το μυστικό στους Φιλισταίους, οι οποίοι έκοψαν τα μαλλιά του Σαμψών, οδηγώντας τον προς το τέλος του, το οποίο στη συνέχεια θα γινόταν με την εκδικητική καταστροφή ενός ειδωλολατρικού ναού στον οποίο ο ίδιος έχασε τη ζωή του.

    RispondiElimina